Cancerkliniken

Cancer Ward
Bok av Aleksandr Solzjenitsyn
Kostoglotov skickas från Gulag till en cancerklinik för behandling. Han flörtar med damerna och skapar sig ett liv mitt i sjukhusmiljön, om än ibland mot reglerna. Rusanov befinner sig också på kliniken. Han är en stalinist med hög befattning som försöker se till att alla på sjukhuset är goda revolutionärer och lyder de direktiv som finns.
Vi befinner oss i Sovjet under femtiotalet strax efter Josef Stalins död. Platsen för dramat är en cancerklinik. På cancerkliniken befinner sig Kostoglotov och Rusanov. Kostoglotov har remitterats till sjukhuset från att ha varit deporterad till Gulag. Rusanov är hans absoluta motpol och stalinist ut i fingerspetsarna vilket gör att han försöker styra upp sjukhuset i sann bolsjevistisk anda. Efter ett tag blir Kostoglotov kär i en sköterska och kärlek uppstår på lasarettet.

Cancerkliniken representerar Sovjetunionen i miniformat i denna starkt samhällskritiska roman som också fungerat som en stark politisk kraft mot deportationerna som då skedde i landet. Det gjorde också att boken snabbt förbjöds i landet.

Det är en dyster historia som Solzjenitsyn målar upp i cancerkliniken, precis som hela Sovjet var dystert. Men det är också en historia om kärlek och vänskap, och visst dyker det upp en hel del humor här och där också. Boken tar tid att läsa. Inte på grund av språket, utan snarare på grund av innehållet och de tankar som den väcker även idag. För inför döden är vi alla lika, men det är inte lika självklart att alla förstår det ens då. En tänkvärd bok som också är ett enormt viktigt tidsdokument.