Sötvatten

Freshwater
Bok av Akwaeke Emezi
»Sötvatten är ren perfektion: sexig, sensuell, spirituell, klok. En av de mest bländande debutromaner jag någonsin läst.« Taiye Selasi, The Guardian Ada är ett annorlunda barn. Inom sig hör hon röster som utger sig komma från barn till guden Ala, vars världsliga manifestation var den pytonorm som hennes pappa en dag hade ihjäl i deras hem. Alas barn talar till henne med en röst, som ett vi, och Ada förstår att de är ogbanje onda andar som är ute efter att plåga henne och hennes familj. När Ada blir äldre och flyttar till USA för att gå på college framträder efter en traumatisk händelse ytterligare en röst, och den här gången kan hon inte stå emot: hon leds in på en mörk och destruktiv stig, med sin kropp som både vapen och sköld. Sötvatten utforskar på ett alldeles eget sätt en ung människas kamp med och långsamma accepterande av att leva med flera identiter. Romanen baseras på Emezis egna erfarenheter, men berättas fram genom Adas inre röster. »En extraordinärt kraftfull och väldigt annorlunda fysisk och psykologisk migrationsberättelse.« Edwidge Danticat, New Yorker Akwaeke Emezi föddes 1987 och växte upp i staden Aba i sydöstra Nigeria med en far från igbofolket och en mor från Malaysia. Sötvatten är hens debutroman och en av de senaste årens mest uppmärksammade debutromaner i den engelskspråkiga världen. Romanen nominerades till ett flertal litteraturpriser bland annat till Women's Prize for Fiction som första bok skriven av en icke-binär författare och hyllades av såväl kritiker och läsare som av otaliga författarkollegor. För tillfället håller romanen på att produceras som TV-serie i USA, med Emezi själv som manusförfattare. Idag lever hen i New Orleans. Helena Hansson är översättare från engelska och danska. Hon har tidigare översatt bland andra Toni Morrison, Roxane Gay och Rebecca Solnit. »Det finns läsupplevelser som lämnar en i ett slags kreativ förvirring. Akwaeke Emezis Sötvatten är en sådan roman. Likt en häst i åskväder slår texten bakut mot mina litterära och psykologiska referensramar. I stället etablerar den frankt sina egna premisser: så här kan en självbiografisk roman också skrivas, så här kan ett liv förklara sig självt!« Amelie Björck i Aftonbladet »Den känns inte riktigt mänsklig utan stinker liv, död och uråldrig magi. Akwaeke Emezi har skrivit en vidunderlig roman.« Andrea Lundgren i Göteborgs-Posten    
Sötvatten är en mycket annorlunda bok om att leva med flera olika identiteter. Den är oerhört fängslande och en sådan där bok som en verkligen behöver ta tid på sig att läsa då den är oerhört intensiv samtidigt som den är skriven på ett oerhört smart sätt som binder ihop de olika rösterna och de olika händelserna. Från början hade jag lite svårt att komma in och skilja på rösterna men när jag väl kommit in i boken var den svår att lägga ifrån sig då varenda mening gör intryck på en. En mycket bra debut!
Ada växer upp i södra Nigeria, och redan från ung ålder har hon flera röster inom sig. Boken är berättad genom dessa röster - andarna i Adas huvud styr hennes handlingar och således också bokens handling. När Ada är i tonåren flyttar hon till USA för att studera vid ett college, och de inre rösterna följer med på resan över Atlanten. De tar allt större kontroll över Ada, och efter att hon utsatts för ett övergrepp leder de henne in på en mörk och destruktiv väg.

.

Sötvatten liknar inget jag tidigare läst. Den är en helt fantastisk bok om identitet, upplevelsen av att inte alltid vara hemma i sin egen kropp, trauma och psykisk ohälsa. Majoriteten av boken berättas genom andarna, stundtals är berättarrösten ett vi, en kör av röster, och stundom är det en röst som överröstar de andra. Detta grundar sig i det nigerianska Igbofolkets mytologi, mer specifikt i idén om ogbanje - en sorts ande som tar plats i en människokropp för att orsaka sorg och smärta. Berättarperspektivet är helt unikt och väldigt välgjort.
Emezis språk är helt fantastiskt och hen har verkligen förmågan att gestalta små detaljer ut tillvaron. Karaktärerna får eget liv, jag blir helt fängslad av att läsa om dem. Utöver detta tycker jag också att boken har mycket intressant att säga om vår samtid, mycket av det läsaren får ta del av genom andarnas ögon är ständigt lika relevant. Inte minst när det kommer till psykisk ohälsa, vilket jag tycker skildras på ett briljant sätt.
Jag imponeras så av att detta är en debutbok och känner spontant att jag vill läsa ca allt som Emezi skriver. Hen lyckas verkligen kombinera mytologi och magisk realism med vår samtid, och det skulle inte förvåna mig om Sötvatten hamnar på min lista för bästa-böckerna-2020! 🌿🌿🌿🌿🌿/5.

.

Jag vill dock utfärda en varning om att det här är en bok som behandlar svåra trauman som sexuella övergrepp och våld, om detta är något en inte känner sig bekväm med att läsa om kan det vara bra att känna till.