Kirke

Circe
Bok av Madeline Miller
Kirke är den första häxan i litteraturen. En kvinna med mer makt än vad samhället ansåg lämpligt. Hon var gudinnan som förförde Odysseus med trollformler och förvandlade hans manskap till svin. Madeline Miller lyfter ut Kirke ur Odysséen och ger henne en egen bok - som blir något så ovanligt som en kvinnlig äventyrsberättelse. Det är en kraftfull och tidlös saga för vuxna, om en kvinnas kamp för överlevnad och frihet. Kirke är Madeline Millers andra roman och henne första på svenska. För debuten "Song of Achilles" erhöll hon flera priser, bl.a. det prestigefyllda Orange Prize. Båda romanerna gick raka vägen in på New York Times bästsäljarlistas första plats. Kirke har valts till en av årets absolut bästa böcker för 2018 av bland andra Time Magazine, Publishers Weekly och bokhandelskedjan Waterstones.
Då ska bokklubben träffats för första gången i år, och det är alltså denna bok som vi ska diskutera. Jag är ju inte ett superfan av fantasyböcker så hade det inte varit för bokklubben så hade jag förmodligen aldrig läst den. Men det var väl tur att jag inte fick välja själv för denna bok var väldigt intressant tycker jag. Har en inget intresse för grekisk mytologi så tycker jag absolut inte att en ska läsa den. Men finns där en nyfikenhet på mytologin så kan detta vara en bra väg in då författaren beskrivit relationen mellan gudarna och vad för egenheter de har på ett lätt och förståeligt sätt.
Jag gillar också den feministiska delen där Kirke framställs som en stark kvinna som inte är omtyckt av sin familj men går sin egen väg och möter faror de andra gudarna är rädda för och faror de utsätter henne för.
Detta anser jag är en läsvärd bok och jag är nu nyfiken på Millers första bok om Akilles.
I den grekiska mytologin var Kirke den första häxan och i denna bok följer vi henne genom gudomliga salar, i möten med andra gudar och hjältar, på äventyr och i ensamhet.
Många berömda namn ur mytologin och hjältesagor poppar upp här och där genom boken och ofta tänkar man 'jaha just ja, det är han då'. Det är verkligen ett underhållande sätt att handskas med gudarna, hjältar och vidunder
Men i grunden är det ett stark porträtt av en kvinna som hittar sig själv och sin egen väg och emanziperar sig från det patriarkala systemet
Rekommenderas för den som gillar grekisk mytologi
Man slungas rätt ner i den grekiska mytologin. Boken är fullspäckad med historier både sådana som man hört talas om innan och en del helt nya (i alla fall för mig). Här får vi följa Kirkes liv, den första häxan. Hennes historia har innan legat i bakgrunden i den grekiska mytologin men här får man följa med på hennes resa från födelsen och framåt.
Jag tycker om att boken var fullproppad med ”info” och att varje kapitel var som en historia i sig. Samtidigt blev det väldigt mycket att hålla reda på. Väldigt många namn och karaktärer passerade förbi i ett rasande tempo.
Men efter ca 100 sidor var jag helt fast och hade så svårt att lägga ifrån mig boken. Jag ville bara läsa vidare och slukades helt av berättelsen.
Rekommenderas för den som gillar grekisk mytologi
”Kirke” är berättelsen som antikens Kirke - en av de första häxorna som förekommer i flera antika berättelser, däribland Odyssén. Miller ger Kirke en egen röst och berättar ur hennes perspektiv - något som annars saknats då berättelserna ofta delges ur manlig blick.
.
Åh, vad jag gillar den här typen av böcker. Grekisk mytologi på ett nytt sätt. Miller är trogen originalberättelserna och gör ett så fint personporträtt av Kirke. Kirke som nu tillåts ha en komplex karaktär med flera sidor till skillnad från det svartvita originalporträttet. Det är något med Millers skrivsätt som känns väldigt rätt. Dialoger blir ofta ödesmättade på det sätt de grekiska myterna ofta är. Jag uppslukas av stämningen totalt.
Vilken fantastisk bok! En inblick i den välkända häxan Kirkes liv, ur hennes synvinkel.

Kirkes historia är så stark. Kirke går igenom så många prövningar. Inte minst ensamhet, den mörka baksidan av odödlighet.
En stark berättelse om häxan Kirke i den grekiska mytologin som, trots alla motgångar, reser sig om och om igen. Ett vackert språk där mycket berättas om den grekiska mytologin men genom Kirkes ögon. Absolut läsvärd!
Bedårande saga för vuxna kvinnor. Gillar man grekisk mytologi blir man trollbunden från start av varje sida. Man får en annan perspektiv på gudarna, deras liv och förhållanden till varandra och mänskligheten. Fantasin får många nya färgglada bilder att franamma och jag gillade starkt alla aha-stunder när jag stötte på namn och karaktärer och händelser jag kände igen. Detta är en bok som skiljer sig från de trendiga böckerna alla läser nuförtiden och rekommenderas varmt för mysiga höstdagar som väntar.
En av de bästa böckerna jag läst i år, och kanske någonsin. En bok för dig som gillar komplexa kvinnliga huvudpersoner, grekisk mytologi och karaktärsutveckling!
I Circe av Madeliene Miller får vi höra livet till Circe, häxan. Vi reser snabbt genom århundradena och lär oss när Circe möter Prometheus, hur hon förvandlade nymfen Sylla till det monster hon är, hur hon hjälpte till vid födelsen av Minotauren och när hon träffade Odysseus.

Jag har alltid gillade grekisk mytologi och kände många namn som nämns i boken, men jag hade ingen aning om deras koppling till Circe. Detta var en grundligt trevlig läsning för mig och en bra sammanställning av Circes liv.
En bok där jag vill stanna kvar, försöker läsa långsammare samtidigt som jag inte kan låta bli att rusa fram längs sidorna. Vad ska jag läsa nu? undrar jag efteråt. Ni vet den där tomheten efter en riktigt bra bok. Jag vill fortsätta att vandra omkring på ön Aiaie i fantasin och läsa om Kirke omgiven av sina lejon när hon letar örter och gör brygger till sin trolldom i all evighet typ.

Boken är skriven med utgångspunkt i antiken och grekisk mytologi. Det är en saga om gudar och gudinnor, olympier och titaner. Konflikter och krig, kärlek och död, dramatik och äventyr. Men framförallt är det berättelsen om Kirke som är gudinna och häxa, hon är dotter till solens gud, Helios, och nymfen Perseis. Kirke är från födseln någon hennes familj inte vill kännas vid, de ser ner på henne. Hon blir förvisad till den ensliga ön Aiaije och skapar sin egen värld på sina villkor. Kirke är känd från de antika berättelserna för att ha förvandlat Odysseus män till svin och tagit hjälten själv till älskare. Även för att ha skapat vidundret Skylla samt för sitt släktskap med tjurmänniskan Minotauros. Här sätts legenderna i ett sammanhang och det är Kirke själv som berättar.

Är man en diskbänksrealismsvurmare kanske det här låter lite avskräckande. Men det här är inget uppräknande över de antika gudarnas storslagenhet och manliga hjältedåd. Förvisso utspelar sig boken i en fantasivärld långt bort i tid och rum, men det är modernt och mänskligt och en berättelse ur ett kvinnligt perspektiv. En ny take på uråldriga berättelser. Kirke är en gudinna och häxa att känna igen sig i och samla kraft ifrån. Hon tvivlar som alla andra, gör misstag, blir förälskad, blir mor. Det fina är att hon blir sin egen, är modig och dikterar sitt eget liv. För som det står i första raden i boken: "När jag föddes existerade inte ordet för det jag var."
Kirke handlar om gudinnan Kirke som blir förvisad till ön Aiaje eftersom Zeus är rädd för hennes häxkonster. Jag har alltid varit fascinerad av grekisk mytologi och känner därför till många av personerna som Kirke träffar under sitt liv på ön, men man behöver inte alls ha någon sådan kunskap för att kunna läsa boken. Idéen med boken är att ge Kirke en mer framträdande roll och historia i mytologin, då hon i de riktiga berättelserna endast är en bifigur. Jag kände inte alls till gudinnan Kirke innan jag läste boken, men kom ihåg att jag hade läst namnet i en Harry Potter bok, haha. Mina favoritdelar av boken var när man fick läsa om Kirkes involvering i de olika myterna, tex Minotaurus, Odysseus och Jason och Medea. Jag gillade verkligen denna boken och ser framemot att läsa Madeline Millers andra bok om grekisk mytologi "The song of Achilles".
Den här boken föll mig verkligen i smaken. Visst, jag älskar historia och mytologi så jag anade att jag skulle tycka om den från början. Men jag älskade hur författaren lyckades väva in alla kända grekiska personers livsöden i den här berättelsen och hon gjorde det på ett bra och intressant sätt. Hon fångade verkligen känslan av odödlighet i det hon skriver. De lite utdragna miljöbeskrivningarna, livets alla olika stadier och även de lite uttråkade och sorgliga passagerna. Boken fick ett speciellt uttryck och ett berättande som betyder något och som har en mening med det. Att livet är något att uppskatta så mycket det går, oavsett hur mycket eller lite tid man har. Jag älskar verkligen kvinnoperspektivet på den annars väldigt manliga grekiska mytologin. Miller tar en känd karaktär eller mytologisk händelse och vänder på det för att säga ”se här, titta här hur det egentligen var och vad det här beteendet föder”. Fantastiskt skrivande och berättande.
Fantastisk roman! Jag är ingen fan av grekisk mytologi men den här tog mig med storm! Vilket språk, vilken attityd