Gropen

Bok av Emma Adbåge
Barnen älskar att leka i gropen utanför skolområdet. De vuxna på skolan är inte lika glada åt lekarna. Gropar kan rent av vara livsfarliga, det vet alla. Så försöker de hindra barnens lek och en viljekamp uppstår. Emma Adbåges Augustprisvinnande bilderbok är en fin och tänkvärd skildring av barnens storartade fantasi.
Om lek som inte låter sig begränsas
Uttrycksfullt med hög igenkänning!

På förskolans gård, bakom gymnastiksalen, finns en plats som lockar barnen mer än någonting annat. Gropen är ett spännande naturområde med stenar, träd och lera där barnen leker, bygger, grejar och utforskar. De vuxna på skolan tycker Gropen är dålig och beslutar sig för att leken där ska upphöra. Barnen tröttnar snabbt på att gunga och hoppa hage vilket gör att de snart finner nya vägar till lek. De närmar sig därför sakta Kanten. En dag fylls Gropen igen och Kanten försvinner. Den plats där lek och lust flödade fritt är jämnad med marken. Besvikelse byts dock snart till glädje när Högen upptäcks. Där finns sand och grus och barnen får åter igen utlopp för sin lustfyllda lek.

Gropen är en bilderbok av Emma Adbåge med uttrycksfulla bilder som på ett tydligt sätt illusterar karaktärernas mimik och kroppsspråk. Barnens energiska lek står i stark kontrast till de vuxnas skepsis, vilket kan generera en hög igenkänningsfaktor hos barn, föräldrar och skolpersonal. En härlig bilderbok om barns och vuxnas olika perspektiv som ger uttryck för barnens starka drivkraft och leklust.
Hur underbart är det inte med barns fantasi? Emma Adbåges bilderbok Gropen är en hyllning till barnens fantastiska förmåga att komma på saker. Den är samtidigt en skildring av hur vuxna i sin önskan att skydda barnen inte alltid förstår hur viktigt det kan vara att inte (för)störa leken.

Genom ord och bild illustrerar Adbåge hur en grop utanför förskolans gränser blir den ultimata lekplatsen för förskolebarnen. Jag har läst bilderboken tillsammans med barn, för att uppmuntra till samtal både i förskoleklass och hemma i soffan.

Förutom att jag älskar Adbåges berättarförmåga uppskattar jag hur hon påminner mig om hur det var att vara barn. Jag kan själv identifiera mig i Gropen-barnens frustration över att inte bara få vara i fantasin, i leken. Vilken fin och träffande barnbok! Jag har fått mig en tankeställare.
En bilderbok för åldern 3-6 år med illustrationer i Emma AdBåges karakteristiska stil. En bok som står på barnens sida och visar hur fyrkantiga vuxna kan vara emellanåt, men som också låter barnen vara rebelliska. När barnen vill leka i gropen och inte lyssnar på de vuxnas förbud, fyller de vuxna igen hålet, men det hindrar inte barnen från att leka de lekar de tycker bäst om, istället för att gunga eller vara på den organiserade - och tråkiga - gården.

Boken vann Augustpriset 2018 och det är den väl värd. En bok som både vuxna och barn får ut något av, med lekfullt språk och pricksäkra skildringar, utan att det är för många ord. Emma AdBåge är bra på att kort beskriva exakt vad som sker, så att man förstår vad barnen känner. Det är en hyllning till fantasin och leken och till barn som står upp för sig själva när vuxna är trångsynta och bara vill förbjuda allt för att "man kan skada sig". Den här tål att läsas många gånger.
Värd Augustpriset? Absolut, tusen gånger om! Denna barnbok är så bra! Jag älskar fantasin och illustrationerna. Sen har jag faktiskt gått på skolan där den riktiga Gropen ligger. Lite roligt för det är så på riktigt. Barn älskar Gropen, vuxna hatar Gropen. Jag älskar denna bok verkligen. Jag tycker Emma verkligen är värd Augustpriset med den här boken. Så välskriven och fin den är.