Snart är det 1968
Bok av Åsa Moberg
Äntligen har Nina Broman brutit med sin familj. Hon bor i en etta i Solna, är engagerad i FNL-grupperna och har precis fått praktikplats på den nystartade modefirman Lao-Tse. Kläderna som ritas av de tre kvinnorna symboliserar allt det som Nina Broman längtar efter: frihet, konst, sex och, mest av allt, en ny tid.
Åsa Mobergs roman Snart är det 1968 är en tidskapsel som på ett häpnadsväckande sätt tar oss tillbaka till det ikoniska året: dess stämningar och drömmar, dess instängdhet och mörker. Nina Bromans radikala krets av kulturarbetare och aktivister har tagit sig an uppgiften att befria det arbetande folket. Men bland Nina och hennes väninnor, vem är egentligen ofri?
Snart är det 1968 utkom första gången 1984. I ljuset av metoo-upproret är det omöjligt att inte läsa boken som en föregångare till vår tids stora feministiska debatt.
Åsa Moberg är journalist, översättare och författare till en rad böcker, bland annat Simone och jag och Adams bok. 2017 kom hennes mycket uppmärksammade memoarer Livet.
Åh, att få drömma sig in i denna era. Jag vill uppleva 60- och 70-talets vänstervåg, fylld av radikala och revolutionära kamrater som kämpar för kommunismen, där motståndet och kampen genomsyrade hela samhället! Moberg får in marxism-leninismens inflytande på individen, hur det blir ett verkyg att använda i vardagen och de personliga motsättningar man som marxist kan uppleva av att tvingas delta i det system man vill störta, man märker att författaren har koll på socialismen. Tyvärr är det inte så gripande personporträtt eller språk, det är tidsandan som bär romanen framåt.