Pottungen

Bok av Anna Laestadius Larsson
Det är mars 1792 och Gustav III ligger död på Stockholms slott. På balkongen visar den nye regenten hertig Karl upp sig för folket.På borggården står Johanna som en gång var slottets pottunge med ett krampaktigt grepp om sin son Nils. Hon om någon vet vad hertigen är kapabel till. I en tid då kopplerskor lurar på krogarna, plitar griper lösdriverskor på gatorna och där de flesta försörjningsmöjligheter är stängda för en ogift mor är Johanna ändå fast besluten att glömma det som varit och skapa sig ett bättre liv. Men hur? Inne i slottets förgyllda salar drömmer hertiginnan Charlotta om inflytande och makt. Tillsammans med sin hovmästarinna Sophie samlar hon tidens vittra fruntimmer i den hemliga kvinnosalongen Blåstrumporna. I Pottungen får läsarna återknyta bekantskapen med pigan Johanna, hertiginnan Charlotta och grevinnan Sophie från Barnbruden. Det är en berättelse om orättvisor, förtryck och det som förenar oss alla: Längtan efter kärlek och att få styra sitt eget liv. Anna Laestadius Larsson är författare och journalist med intresse och engagemang för kvinnohistoria och villkoren för kvinnor idag. "Författaren lyckas fånga atmosfären både i hovet och på gatan, och jag gillar den feministiska tonen som går genom berättelsen. " Cecilia Gustavsson, Aftonbladet "Flyhänt väver hon samman det som skedde med det som hade kunnat ske. Här blandas fina Stockholmsbilder med tidstypiska detaljer som visar att författaren inte legat på latsidan när det gäller researchen; det knäppande ljudet när klädlöss exploderar inne i kragen på en rock när man stryker kommer jag sent att glömma." Östgöta Correspondenten
Jag bestämde mig för att raskt fortsätta med Anna Laestadius Larssons historiska romantrilogi om tre unga kvinnor vid hovet under 1700-talet. Redan i den första delen figurerade Pottungen. I del två är hon, som egentligen heter Johanna, centralfigur.

Pottungen har blivit både mor och vuxen. Tiden i bokens början är våren 1792 och Gustav III har blivit skjuten på maskeradbalen och dör på slottet. Ny regent blir Karl. eftersom Gustavs son är omyndig. När han visar sig på balkongen står Johanna, tidigare pottunge åt Karls fru Charlotta, med sin son Nils. Hon vet att Karl inte är nån fin människa. Johanna jobbar på en krog, men försöker att inte bli fast i prostitution eller lösdriveri. På slottet drömmer Charlotta om makt. Tillsammans med sin förtrogna Sophie samlar hon en hemlig kvinnosalong, Blåstrumporna.

Återigen berättas en spännande del av svenska kvinnors historia. Jag tycker del två i den här trilogin är lika bra som den första delen. Böckerna är baserade på gedigna efterforskningar av författaren. Bland annat har hon studerat de dagböcker, ”journaler”, som Charlotta förde. Men även andra dokument har legat till grund för romanerna. Det blir extra spännande när en författare är bra på att dramatisera och göra trovärdig fiktion av historiska verkliga händelser och personer.

I del två tecknas främst personerna, de kvinnliga karaktärerna. Det är genom deras ögon miljöerna skildras, mode, politiken, samhället i stort och smått och framför allt männen, kungarna och adelns… tillkortakommanden. På så vis blir romanerna väldigt trovärdiga och bidrar till en stycke kvinnohistoria trots att romanerna i sig är fiktiva, med påhittade dialoger.

Mitt omdöme blir det högsta.