Solstorm

Sun Storm
Bok av Åsa Larsson
Rebecka Martinsson lever ett hektiskt liv i Stockholms storstadspuls där hon arbetar som jurist. En dag får hon ett oväntat samtal från hennes barndomsstad Kiruna. Det är Sanna, vars bror precis blivit brutalt mördad, som behöver Rebeckas hjälp. Rebecka väljer att återvända till staden där hon växte upp för att ta reda på vad som egentligen pågår.
Det här är den första boken i serien om Rebecka Martinsson. Handlingen utspelar sig i norra Sverige, mestadels i Kiruna.

Boken handlar om tjejen Rebecka Martinsson som flyttat från de norra delarna av landet för att istället börja arbeta som jurist i Stockholm. Men så plötsligt kallas hon nu tillbaka, med blandade känslor.

Viktor Strandgård, den religiösa ledaren, hittas mördad mitt i altargången i Kristallkyrkan. Det är Sanna, syster till Viktor, som ringer Rebecka eftersom att hon inte själv orkar möta press, polis och andra mitt i sin sorg. Rebecka själv kände Viktor och många andra inom församlingen kraftkällan. Flera av dem vill hon inte gärna träffa igen men nu blir hon tvungen till det. Dessutom får hon nu möta polisen som har ansvar för fallet, Anna Maria Mella.

Rebecka är inte helt överens med sättet att arbeta på utan hon låter sig gå egna vägar, något som inte alltid uppskattas varken av polisen, närstående, församlingen eller Viktors mördare. Dessutom brottas Rebecka med en del egna problem som läsaren allt mer fördjupar sig i genom boken. Att hitta mördaren visar sig inte bli så lätt som man först kan tro och när läsaren väl tror sig vara något på spåren tar berättelsen plötsligt en helt annan vändning.

Vad jag tycker om boken
Jag gillar att det här inte är den där typiska deckaren med bara ett mord som ska lösas. Här belyses många andra punkter som frikyrkoförsamlingen där kvinnorna drar det tunga lasset och männen är mer uppfyllda av sig själva. Det här är något författaren mer eller mindre tydligt tar upp genom hela boken. Det jag också gillar är hur religionen får så plats stor betydelse i boken. I övriga delar av Sverige är vi många gånger vana vid att religionen ser ut på ett visst sätt men i norra Sverige ser det helt annorlunda då ut. Det är dessutom lite positivt annorlunda att läsa om snön och kylan, något som inte andra delar av Sverige är så bortskämda med.

Man kan inte heller låta bli att gilla de karaktärsskildringar och miljöbeskrivningar författaren gör. Ibland kan det dock bli lite långrandigt och tröttsamt. Det är också många namn som figurerar i boken och det kan vara lite klurigt att hänga med i vem som egentligen är vad. Det är inte förrän i slutet som den röda tråden knyts ihop och man faktiskt får svar på de frågor som skapas under läsningen.