Vett och etikett från Helvetet
Bok av Hans-Olov Öberg
Etikettregler är egentligen ett satans påfund. Och som alla helvetiska idéer har de någonting grundläggande gott i sig nämligen en önskan om att det ska gå att ha det trevligt tillsammans som på olika sätt missbrukas. Handen på platsen där ditt hjärta borde ha suttit: Hur många gånger har du inte sett någon få på tafsen för undermålig etikett? Hur ofta har du inte stött på den där grötmyndiga kusinen som korrigerar en yngre släkting med obegripligheter av typen "Eftersom vi är färre än åtta tremänningar vid bordet och det finns förrättsgafflar, får du inte äta soppa med sked och samtidigt konversera värdinnan" och den gamle onkeln som envisas med att skåla med glaset i höjd med sjätte frackknappen varje gång någon önskar ta en klunk.
Alltså: etikett finns för att göra saker trevligare, inte som ännu ett sätt att jävlas. Okej?
Vett och etikett från helvetet ger svaren på alla frågor som rör umgänge människor emellan, med fakta på bordet och glimten i ögat. Stor vikt läggs vid udda och utmanande situationer som hotellrumsförstörelse i grupp och vänsterprassel på kräftskivor (och ska man tacka värdinnan brevledes efteråt eller ej?) Råden är insamlade av Hans-Olov Öberg och fan så elegant illustrerade av Jimmy Wallin.