Betinkan
Bok av Sabine Forsblom
Det gör ont att växa upp. Och särskilt ont gör det att växa upp i arbetarkvarteret Tattarmosan, i ett fallfärdigt ruckel till hus, med ojämnt skuren korkmatta och kryddfisk till middag.
För henne som kallas Betinkan gör det ändå mest ont att finnas i närheten av Susanna. Susanna tvillingsjälen, som numera mest umgås med rikemansflickorna. Se henne luta huvudet mot Honom och förbrännas av hemlig kärlek. Då får man i stället titta åt ett annat håll, ta en rejäl klunk ur Minttuchoko-flaskan, spela stenhård tuffing som ingenting biter på. Drömma sig bort till ett bättre liv, bort från skrik och bråk, bort till friheten i Helsingfors.
Sabine Forsblom skriver med inspirerad energi, uppkäftig humor och empati om lojalitet, rivalitet och klass. Det är sent sjuttiotal och på festerna gäller det att ha de högsta platåskorna, den tjockaste mascaran och den mest oberörda minen. Dra in magen, knipa ihop låren och vända ansiktet så potatisnäsan inte syns. Sedan bara vänta på att Han ska upptäcka en och vara beredd att betala priset.
Sabine Forsblom är FM i nordiska språk vid Helsingfors universitet. Hon har jobbat som journalist och dokumentärregissör på Svenska Yle, senare som lärare i Borgå. Sabine är också modersmålslärare och har bl.a. jobbat med invandrare och flyktingar.
I hennes romaner möter vi mänskor i marginalen, mänskor som inte riktigt tycker att de ryms med i synfältet.
Sabine Forsblom nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2016 för romanen Maskrosgudens barn. I nomineringen beskrivs romanen så här: Under den muntert talträngda ytan har romanen en hård och desillusionerad kärna. /.../ Mycket påminner om misären hos Susanna Alakoski men Forsbloms personer har en helt annan självkänsla och förankring. Och framför allt har de ordet i sin makt. /.../ Av dem har Sabine Forsblom fått förmågan till pausering, frasering och frisering i arv, och lyckats skapa ett burleskt och ömsint litterärt mästarprov.
Verk
Betinkan 2018
Maskrosgudens barn 2015
Maskrosguden 2004 (nyutgåva 2016)