Den levande litteraturen : litteraturhistoria för gymnasieskolan
Bok av Ulf Jansson
Serien består av två delar: Den levande litteraturen samt Levande texter. Den levande litteraturen är en vacker och lustfylld lärobok som väcker elevernas intresse för litteraturdelen av svenska 1 och 2. Levande texter är en arbetsantologi för litteraturläsning och temastudier. Den innehåller texter från antiken till nutid och är direkt anpassad till Den levande litteraturen.
Läs mer
Den levande litteraturen
Den levande litteraturen är en allmän och svensk litteraturhistoria där det personliga språket tillsammans med underbara bilder och luftig layout gör läsningen lustfylld och spännande. Tyngdpunkten ligger på litteratur från 1800-talet och framåt. Presentationen av nyare författarskap har utformats för att passa A-kursens nedslag i modern litteratur.
Levande texter
Levande texter presenterar ett rikt urval av det västerländska kulturarvet. Efter varje text finns uppgifter som dels prövar elevernas läsförståelse, dels låter dem tänka vidare utifrån texten. Längst bak i boken finns uppgifter till huvudboken. Sammanlagt innehåller antologin över 1000 uppgifter, vilket underlättar såväl lärarens arbete som elevens möjlighet till självstudier. Det finns även ett avsnitt med förslag på litterära temastudier.
Att undervisa med Den levande litteraturen, Levande texter och Handbok i svenska språket - ger en mycket bra grund för att eleverna ska uppnå kunskapskraven i svenska. Litteraturdelen täcks upp av Den levande litteraturen och antologin Levande texter. Den språkliga delen representeras väl i Janssons Handbok i svenska språket, som har gott om texter och övningar. Här behandlas också språkets uppbyggnad och språkförhållanden i Norden. Norsk och dansk litteratur på originalspråk finns i antologien Levande texter.
Böckerna finns inläst hos Inläsningstjänst.