Det stora århundradet, #7

1968

1968
Bok av Jan Guillou
Eric Letang är tredje generationens Lauritzen och därmed av borgerlig börd. Hans politiska åsikter är däremot väldigt vänster. Tack vare sin börd kan han uppföra sig, vilket är en fördel i kampen mot kapitalismens och imperialismens makt. Han är dessutom såväl högutbildad som bildad och där andra går för långt, står Eric emot trycket.
Det stora århundradet är en fantastisk serien som bjuder på massa överraskningar och spänning. Denna bok var väldigt politisk, vänster insatt och det blev lite mycket av det hela och ibland lite rörigt.
Två kusiner Henning och Erik återförenas med sina politiska arrangemang och bryter en gammal familje fejd.
Till skillnad från de andra böckerna i serien Det stora århundradet så skildrar den här boken som titeln säger ett enda år: 1968. Men det är ett år som kom att forma världen.
Eric må komma från en borgerlig familj men hans hjärta ligger åt vänster. Eric är tredje generationens Lauritzen, även om hans eget efternamn är Letang. Kvar finns bara Sverre, konstnären som sökte ett liv i London. Det blir en dynamisk och händelserik berättelse om kampen mellan olika sätt att se på världen och politiska filosofier i 1968. Detta skildras genom dialog och relationer inom familjen såsom det som händer i världen under 1968. Vi har nu hamnat på Guillous hemmaarena – och en tid och en sfär han själv har väldigt mycket erfarenhet av. Det märks.