Introduktion till arbetsrätten
Bok av Tommy Iseskog
Arbetsrätten är ett system av lagar som styr förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare samt förhållandet mellan arbetsgivare/arbetsgivarorganisationer och arbetstagarorganisationer. Även om de olika lagarna har olika politiska bakgrunder samt motiveras av olika behov och intressen, har dessa lagar det gemensamt att de påtagligt och ofta dagligen påverkar de aktörer som finns på den svenska arbetsmarknaden.
Det kan konstateras att dagens arbetsrätt har vuxit fram under en lång tidsperiod. Vissa regler (t.ex. reglerna om kollektivavtal) har i praktiken funnits ända sedan slutet av 1920-talet. Den moderna arbetsrätten utformades under 1970-talet (främst anställningsskydd, medbestämmande och arbetsmiljö), men arbetsrätten är ett dynamiskt rättsområde som ständigt utvecklas och förändras.
I den här boken presenterar jag kortfattat de grundläggande arbetsrättsliga spelreglerna. Boken är en introduktion till arbetsrätten i den bemärkelsen att boken är tänkt att ge läsaren information om de olika lagar som ingår i det arbetsrättsliga systemet och dessa lagars huvudsakliga innehåll. Däremot ger inte denna bok information för lösande av konkreta arbetsrättsliga problem. För det ändamålet finns en uppsjö lagkommentarer och handböcker inom det arbetsrättsliga och personaljuridiska området.
Åttonde upplagan av boken Introduktion till arbetsrätten har uppdaterats med hänsyn till de lagändringar som gäller fr o m den 1 januari 2013.