Kåklåtar : fängelsevisor som identitetsmarkör och kulutrarv
Singing through the bars : prison songs as identity markers and as cultural heritage
Bok av Dan Lundberg
Detta är en bok om fängelsevisor, "kåklåtar", som dessa kom att kallas under 1970-talet. Men det är också en studie av hur människor i utsatta situationer kan använda musik för att skapa sammanhang och tillhörighet och för att uttrycka känslor och förmedla budskap.
Under 1960- och 1970-talen samlade Svenskt visarkiv in visor på svenska fängelser i två olika projekt. Syftet var att dokumentera en visgenre som ansågs vara på utdöende, men som under samma tidsperiod fick en ny popularitet och delvis andra funktioner genom att den blev en del av den svenska musikrörelsen. Från att ha varit en undanskymd genre som levde i fängelsemiljöns avskildhet blev kåklåtar en offentlig angelägenhet och en del i den politiska kampen för bättre villkor inom kriminalvården.
Ett av bokens kapitel ägnas åt musikern Lennart "Konvaljen" Johansson som blev en galjonsfigur för genren kåklåtar under 1970-talet.
Visorna och deras funktion i fängelsemiljön står i fokus för musiketnologen Dan Lundbergs studie. Med kåklåtarna som exempel beskriver han också arkivens, forskningens och skivbolagens roll och betydelse för utvecklingen av musikaliska genrer.
Dan Lundberg är chef för Arkiv- och biblioteksavdelningen vid Musikverket och docent i musikvetenskap vid Stockholms universitet och Åbo Akademi. I sin forskning har han främst ägnat sig åt studier av musik och identitet samt frågor om insamling, arkiv och ideologi.