Fiender

Bok av Renzo Aneröd
Det här är berättelsen om ungdomar som lever i skuggan av en välfärd som monterats ned. Deras dygn präglas av förnedring, trakasserier och kriminalitet. En del missbrukar medan andra finner lösningen i extrema rörelser. Nynazisterna ger dem en känsla av tillhörighet som de inte upplevt tidigare, men Anti-fascistisk front bjuder dem på ett hårt motstånd och våldsspiralen trappas ständigt upp.
Den sista delen i Renzo Aneröds fristående trilogi om Göteborgs undre värld.

Den tredje och sista delen, Fiender, i Renzo Aneröds trilogi om Göteborgs undre värld tar sin början i Göteborg 2007. Boken utspelar sig på Hisingen, i största del i det invandrartäta Hisingsbacka och i nazisttillhållet Torslanda. Dessa stadsdelar ligger båda på Hisingen men kunde inte skilja sig mer från varandra.

Huvudkaraktärerna i boken är Elin, medelklasstjejen som blivit avstängd från skolan efter att ha skrivit en högerextremistisk uppsats. Hennes mamma skickar henne att bo hossin pappa i Torslanda i stället. Det visar sig vara ett ödesdigert val då hennes storebror som bor där är nazist och uppmuntrar Elin i hennes främlingsfientliga tänk.

I skolan träffar hon en av de andra huvudkaraktärerna, Daniel. De två blir snart ett "vi mot världen" i en skola där de slåss mot både invandrare och vänsteraktivister. Daniel har växt upp i Hisingsbacka och har sedan barnsben blivit mobbad och utsatt av ett gäng med killar som han nu går i skolan med.

Vid sidan av Elin och Daniel får vi även följa vänsteraktivisterna i AFA och deras sätt att arbeta. Boken utspelas i ett Sverige där välfärden är på väg att monteras ner och utsatta grupper ställs mot varandra istället för att sparka uppåt. Det är en rå historia om det meningslösa våld som nazister med flera utförde under den här tidsperioden. I boken får vi även följa karaktärer som dras ner i svåra missbruk då GHB får ett uppsving i Göteborg. Den dödliga drogen skördade många offer under den här tiden och verkade under en period nästan omöjlig att stoppa.

Den tredje och avslutande delen i Renzo Aneröds berättelser om den undre världen är också den mest omskakande. Här ställs allting på sin spets och inga livsöden verkar vara för mörka för att kunna inträffa. Boken är en riktig bladvändare och det märks att Aneröd har blivit en allt skickligare författare under sin karriär.

Det grova våldet till trots är boken utmärkt för gymnasieelever för att få en bättre inblick i hur samhället fungerar. Den kan verka både som en ögonöppnare och som ett avskräckande exempel. Ungdomar som redan står på kanten till den undre världen kan få en tankeställare och backa. En större respekt för andra människor går att finna i den här boken och både förståelse och förkastning av den fruktansvärda nazism som länge rotat sig i Sverige slår sin grund här.
Sammanfattningsvis, boken visar att oavsett var du kommer ifrån och hur din bakgrund ser ut så måste vi alla visa medmänsklighet och förståelse för varandra. Innerst inne är vi ganska lika ändå.