Liknande böcker
En annorlunda historia : "folkhemmet i nytt ljus"
Bok av Anders Edwardsson
En annorlunda historia spårar framväxten av det moderna Sverige genom att ställa en rad kontroversiella frågor. Hur kunde Sverige efter mitten av 1800-talet först bli ett av världens rikaste länder, för att drygt hundra år senare på bara ett par decennier åka ner i välfärdens division två? Vad låg bakom uppgången? Vem ansvarade för förfallet?
Boken berör en rad omstridda spörsmål som frågan om vem som införde rösträtten, vad som hände i Ådalen 1931 och hur nära förbunden folkhemspolitiken var med fascismen i Benito Mussolinis Italien. En annorlunda historia riktar sig både till den historieintresserade allmänheten och till akademiker och journalister.
ANDERS EDWARDSSON är frilansande skribent och analytiker. Han har en fil mag i politisk, social och ekonomisk historia från Uppsala universitet och har även studerat historia och statsvetenskap i USA. Hans intresse för svensk och internationell historia och politik väcktes i mitten av 1980-talet, då han blev utskälld av en av sina högstadielärare efter att öppet ha sagt sig stödja USA i kalla kriget.
Den svenska historien lever!?
Anders Edwardsson visar i sin bok hur berättelserna om det förflutna formas av dagsaktuella politiska program. Mot den socialdemokratiska framgångssagan ställer han sin egen berättelse om frihetsinskränkningar i framstegets namn.
Edwardssons alternativa tolkning av den svenska historien som en berättelse om missade chanser och förkvävda initiativ, är ett tankeväckande inlägg i debatten om orsakerna till den svenska modellens kris idag.
KRISTIAN GERNER
Professor i historia vid Historiska institutionen, Lunds universitet.