En bok sprit : om Sveriges brännerier och spritkultur
Bok av Örjan Westerlund
I Sverige är vi erkänt duktiga på mat och dryck. Vi är
också framgångsrika både avseende olagrad vodka och
lagrade godsaker som Grönstedts konjak och Black
Ribbon whisky. Dessa kommer från Vin & Sprit.
Något som inte avhandlats tidigare i en bok är de
mindre tillverkarnas entreprenörsanda. Ute i landet
finns en rad mindre företag som framställer svensk
kvalitetssprit. Det görs sockerbetsrom på Gotland,
maltvodka i Nyköping, det bränns i Roslagen och det
glöder under whiskypannorna hos Mackmyra i Gävle.
Denna bok knyter samman dessa tillverkare och beskriver
dem och deras visioner, var för sig. Till deras
produkter knyter författarna en mängd grundläggande
fakta om sprittillverkning och historia, liksom en god
laddning roliga detaljer om hembränning, ekfat,
råvaror och så några myter.
Kulinarisk historia och spritkunskap i en bok
"En bok sprit - svenska brännerier" berättar om den
unika kultur som svensk snaps bär med sig, inklusive
visor och allt. Boken får läsaren att höja på ögonbrynen,
tack vare detaljer som här samlats på ett ställe.
Till detta kommer en rad recept av Marie Törnblom. I
samarbete med författarna har hon komponerat några
rätter med anknytning till de olika tillverkarna.
Boken är ovanligt nog upplagd i mindre portioner,
utan långa utläggningar om tillverkningsdetaljer etc.
Detta är en modernt designad genomgång av vårt
kulturarv och spirande företagaranda i den kulinariska
spritindustrin!
Rubrikerna på kapitel eller faktarutor:
- Träkumla bränneri på Gotland
- Roslagens bränneri i Norrtälje
- Nils Oscar maltvodka
- Mackmyra Whisky, en otrolig historia om en
blivande kioskvältare.
- Whiskypannorna i Nöbbelöv, historien om hur
Skåne fick en vänort i Skottland
- Ek: Sparbankens, vishetens och vintillverkarens träd
- Hembränning - puttrande stugor, farliga brygder
och FOA-brännare
- Krydda snaps; inte svårare än matlagning
- Spritens råvaror; vete, potatis, sparris och äpplen.