Liknande böcker
Traumatisering hos barn : En handbok
Bok av Sofia Bidö
Upplevelser av våld, övergrepp, krig och katastrofer påverkar och hindrar barn i deras utveckling. Men med stöd och behandling på rätt nivå ochett bra bemötande kan vi minska de negativa konsekvenserna efter utsatthet och bidra till varaktig förbättring.
I denna gedigna handbok får du kunskap om och verktyg för att upptäcka, bedöma och behandla traumatisering hos barn och deras familjer. Rikliga fallexempel och dialoger konkretiserar och levandegör innehållet samt bidrar till förståelse för ett komplext ämne.
Del I ger en teoretisk grund och beskriver hur traumatisering tar sig uttryck i olika åldrar samt de vanligaste traumarelaterade diagnoserna. Här introduceras även traumatisering ur ett neurobiologiskt perspektiv, liksom förklaringsmodeller till de vanligaste behandlingsmetoderna.
Del II handlar om stöd och behandling utifrån forskning och evidensbaseradpraktik. Läsaren får konkret vägledning och verktyg för att utveckla ett traumamedvetet bemötande och för att kunna upptäcka, kartlägga och bedöma traumasymtom. Föräldrastöd och stöd till extra sårbara föräldrar ges särskilt fokus. Här finns även många konkreta övningar för inre stabilisering.
Del III, särskilda utmaningar och fördjupade perspektiv, lyfter fram professionell samverkan och ger en överblick av effektiva samverkansformer, samt belyser juridiska och etiska aspekter. Avslutningsvis ges exempel på hur man kan hantera särskilt svåra lägen, såsom mord eller syskonövergrepp.
Boken riktar sig till professionella inom primärvård, barn- och ungdomspsykiatri, socialtjänst och elevhälsa samt till personal vid olika boenden för unga, som möter barn och föräldrar efter traumatiserande upplevelser.
Den här boken kommer att hjälpa många professionella inom vård, skola och omsorg
som möter traumatiserade barn. Boken innehåller konkreta beskrivningar av hur man
faktiskt går till väga, vilket dessutom löpande förankras i forskning. En ovanlig kombination! Något som särskilt gläder mig är avsnitten om hur verksamheter kan samverka och organisera sitt arbete för att fånga upp trauma hos barn och unga så att inga faller mellan stolar.
Martin Forster, leg. psykolog, fi l.dr i psykologi vid Karolinska institutet och författare