Brygga stiltypisk öl : Tips och recept på hur du brygger klassisk och vinna
Bok av Peter M Eronson
Tips och recept på hur du brygger klassisk och vinnande öl!
Öl har bryggts i många tusen åroch det finns flera ölstilar som har varit med lika länge och som fortfarandebryggs än i dag. Det rör sig bland annat om lager, pilsner, IPA, porter, stout,mild och många fler.
I den här boken kommer läsarenoch bryggaren få tips och råd för hur de går tillväga för att brygga despecifika stilarna med allt från vilken malt som ska används till hur pH:et imäsken ska justeras.Men varför ska man då bryggastiltypsikt? Delvis blir man en bättre bryggare för bryggaren kommer förstå digpå bland annat felsmaker och råvarornas betydelse. Men bryggaren kommer ocksåkunna tillverka ett bra grundöl som hen senare kan experimentera med. Dessutomär det just stiltypiskt som bör bryggas om man ska tävla i öl i bland annat SMi hembryggning.
Ur Innehållet:
- Grundlig genomgång vad man ska tänka på när manbrygger en specifik stil. Val av malt, humle, jäst och vattenbehandling.
- Beskrivning av jästen och jäsningens funktioner.Här avgörs ofta om ölet blir stiltypiskt eller ej. 50 olika stiltypiska recept som tagit medalj på tävlingar.
- Utförlig genomgång för hur man ska tolka SvenskaHembryggarföreningens öltypsdefinitioner.
Omförfattarna:
Peter M. Eronson ärbosatt i Göteborg och Ambjörnarp. Han har varit aktiv hembryggare sedan 2007och bryggt över 250 brygder hemma i sitt eget kök. Han har skrivit 9 böcker omöl och hembryggning. Bland annat Ölbryggarboken brygg ditt öl hemma, Kreativ ölbryggning tekniker, recept ochgalna idéer (med Simon Svensson),Klona öl brygg öl efter recept från svenska bryggerier och Beer, Brewing& Bastards Herman Hednings brutalkompletta seriebibel om öl (medJonas Darnell). Tillsammans har de såltöver 100 000 exemplar. Läs mer om hembryggning och öl på hans blogg Fat& flaska.
Magnus Vasilis äruppväxt i Ängelholm men är bosatt i Göteborg där han i dag driver en butik förbryggare och jobbar som head brewer på bryggeriet Sad Robot på Hisingen iGöteborg. Han har gått bryggteknisk utbildning i Ludvika och är ocksåcertifierad öldomare. Under hans 10-åriga karriär som bryggare har han tagitöver 20 medaljer i diverse hembryggartävlingar inom öl.