Krigarinnor

Les victorieuses
Bok av Laetitia Colombani
Systerskap och starka kvinnoöden från författaren till succén Flätan Två kvinnor, två tidsepoker, ett palats. Solène har satsat allt på sin advokatkarriär, men en dag får hon ett sammanbrott. För att hitta fotfästet igen engagerar hon sig som volontär på Kvinnopalatset, ett boende för kvinnor i utsatthet. Men ingen verkar vilja ha hennes hjälp, istället möts hon av misstänksamhet och kyla. Det krävs en stor portion envishet och tålamod, många koppar te, ett brev till drottning Elizabeth av England och en zumbakurs innan Solène släpps in i gemenskapen hos dessa kvinnor från världen över. För varje dag som går blir hon allt mer fascinerad och ödmjuk inför deras unika berättelser och erfarenheter. I Paris, ungefär ett sekel tidigare, förälskar sig Albin i eldsjälen Blanche och friar på studs. Tillsammans utkämpar de sedan en livslång kamp i spetsen för Frälsningsarmén i Frankrike. Blanche drömmer om att kunna erbjuda tak över huvudet för behövande kvinnor och barn i staden. Med en vilja av stål ger hon sig ut på ett omöjligt uppdrag: att ge dem ett palats. Romanen Krigarinnor är baserad på en sann historia. Kvinnopalatset som grundades av Blanche och Albin Peyron 1926 ligger i centrala Paris och verksamheten drivs än idag. "Lysande personporträtt." Le Figaro "Krigarinnor är en tänkvärd liten roman, som är fint översatt." Eva Lundgren, BTJ Laetitia Colombani är fransyska och arbetar som manusförfattare, regissör och skådespelerska. Hon slog igenom med den internationella bästsäljaren Flätan (2017).
Wow vilken bok detta var. Att få följa dessa två kvinnors livsöden under två olika tidsepoker var verkligen intressant. Författaren skriver på ett sätt som får en att dras in i berättelsen och man vill bara fortsätta läsa.

Att det sen är baserat på en verklig händelse gör det hela ännu mer intressant. Kan varmt rekommendera!
Krigarinnor är en sådan där bok som man medveten läser långsamt för att få den att räcka länge. Jag tilltalas av både språket och historien. I detta fall är det två parallella historier, en nutida där Solène spelar huvudrollen och en under 20-talet där frälsningssoldaten Blanche står i fokus. Om vänskap, sorg, glädje, psykisk ohälsa och hur mycket andra människors omsorg faktiskt betyder för någon som befinner sig där på botten.

Gillar böcker där fler historier så småningom knyts samman, och detta är inget undantag.

Läs den, är min rekommendation!
Intressant skriven om olika kvinnoöden under olika epoker..mkt välskriven och berör aktuella teman från 100 år sedan samt idag- och flätar samman samma problematik, trots tidsspannet..får en att tänka till om samhällets problem, och hur vi lever nu samt hur det var förr. Har vi utvecklats? Har vi kommit någonvart i kvinnokampen? Rekommenderas varmt
En kort roman med stort innehåll. Boken utspelar sig under två tidsepoker, 1920-talet och nutid.

Då: Blanche går med i Frälsningsarmén där hon hela sitt liv kämpar för utsatta kvinnor.

Nu: Solène, advokat, får ett sammanbrott och känner hennes liv är meningslöst och börjar som volontär på ett hem för kvinnor.

Det är en varm berättelse om två kvinnor som kämpar och där man tydligt ser den röda tråden trots att deras liv är så olika
I den här boken får du följa flera kvinnoöden som på olika sätt är knutna till ett franskt kvinnohem. Men det är också en bok som handlar om hur viktigt det är att vi ser och hjälper varandra. Jag tycker den är jättebra och ger mig en känsla av hopp och engangemang.
Jag var väldigt nyfiken på den här boken. Den talade till mig på något sätt. Men jag är osäker på hur jag skulle betygsätta den eller ens recensera den. Den är väldigt speciell. Det är en kort bok och man tar sig fram snabbt i handlingen. Sättet att skriva känns väldigt franskt. Det är snabbt, strukturerat men samtidigt väldigt känslofyllt. Det är en bok som berör. Vi får följa Solène som blivit utbränd på grund av en tragedi i sitt jobb och blir deprimerad. För att försöka ändra sin livssituation börjar hon hjälpa till på ett kvinnohärbärge som skrivhjälp. Med det får hon en annan livssyn och självinsikt, hon börjar minnas den hon var innan hon jobbade till utbrändhet. Vi får också följa Blanche som under 1900-talet jobbade med frälsningsarmén för att hjälpa alla utsatta i Paris. Dessa kvinnors öden möts genom tiden i deras gemenskap för att hjälpa utsatta kvinnor. Det är en sorglig och vacker bok som även utbringar hopp.
Jag tror inte det här är en bok som passar alla då den är skriven på ett lite unikt sätt. Handlingen går fort fram men samtidigt får man då och då lite djupare inblickar i flera livsödens vardagar och bakgrund.
Unik men också en väldigt tilltalande bok som alltid kommer vara viktig och relevant.
Åh, den här lilla pärlan berörde mig djupt. Såå fängslande och fina berättelser, den ena tar sin början i det tidiga 1900-talet och den andra utspelar sig i nutid. Den gemensamma nämnaren är Kvinnopalatset, Palais de la Femme, som grundades 1926 av Blanche och Albert Peyron, eldsjälar i Frälsningsarmén. Jag tilltalas av att bokens handling är baserad på den sanna historien om paret Peyrons outtröttliga arbete för utsatta kvinnor och deras barn. Sorgligt nog är behovet av skydd och stöd inte mindre idag, vilket den nutida berättelsens huvudkaraktär Solène blir varse i mötet med kvinnorna på Kvinnopalatset. Möten som kommer förändra henne för all framtid. Bokens dryga 200 sidor rymmer såå många känslor, och väcker tankar om vad som är viktigt i livet. Tårarna har runnit under läsningen, men ändå är det inte tung läsning. Boken är välskriven och här finns en värme och en känsla av hopp. Kapitlen är tämligen korta och det är lätt att läsa "bara ett kapitel till".
Att boken bjuder en insyn i Frälsningsarméns historia, tycker jag skapar ett mervärde för mig som läsare. Jag rekommenderar den här boken för dig som är intresserad av historia och/eller av social utsatthet och utanförskap i vårt moderna samhälle. Jag ger Krigarinnor ☕☕☕☕☕.