Hjärtlinjer

The Vanishing Half
Bok av Brit Bennett
Som tonåringar rymmer tvillingsystrarna Desiree och Stella Vignes till New Orleans. Där inser Stella för första gången att hennes hud är så ljus att andra människor kan ta henne för vit. Så snart hon upptäckt kraften i den förklädnaden finns ingen återvändo. Tjugo år senare lär två unga kvinnor känna varandra i 80-talets Los Angeles. På ytan har de inte mycket gemensamt, men de delar samma rötter.
En otroligt välskriven bok om familjeband, men framförallt om rasism och internaliserad rasism, på 60-80-talet i USA. Det är främst colorism, alltså den form av rasism där vithet premieras, som genomsyrar hela boken. Från att tvillingarna (som är bokens huvudpersoner) rymmer till hur historien binds samman när tvillingarnas döttrar träffar varann i LA på 80-talet. Även andra intressanta aspekter tas upp, såsom transsexualitet, våld i nära relation, att acceptera sitt förflutna och att välja sin egen väg. Jag tycker verkligen om den här boken, samtidigt som den tog ett tag att läsa. Det går inte att hasta sig igenom den. Framför allt lämnar den mig med många tankar. Förövrigt har jag hört att boken ska bli tv-serie, och det tror jag att den passar väldigt bra som. Viktig, intressant story som berör.
Jag blev fast direkt när jag började läsa Hjärtlinjer och det var nästan omöjligt att lägga den ifrån sig, inte ens när boken väl var slut. Hjärtlinjer är en sådan bok som inte enbart är en riktig bladvändare utan som även ger en riktig tankeställare och säkert skulle passa utmärkt att ha som bokcirkelbok just eftersom det finns så mycket i den att diskutera. Den är väldigt välskriven med fantastiska detaljer som gör hela läsningen njutningsfull. Handlingen förs framåt med en oerhört finess och det är mycket intressant att få följa de olika karaktärerna och deras resor. Detta är definitivt en av de bästa böckerna jag läst hittills i år!
Fin och lågmäld bok om blodsband och att förlora en del av sig själv. Tvillingarna Stella och Desiree rymmer hemifrån för att åka till New Orleans. Väl där upptäcker Stella att hon är så pass ljus att folk tror hon är vit. En dag bestämmer sig Stella för att löpa linan hela vägen ut och låtsas vara vit framöver. Detta beslut leder till en mängd tragiska konsekvenser för Stella och Desiree.
Jag gillade boken men tyckte inte det kändes som en särskilt originell idé. Den påminner väldigt mycket om Yaa Gyasis "vända hem" som jag tyckte mycket mer om.
De tonåriga tvillingsystrarna Stella och Desiree rymmer från sin lilla landsbygdsstad till New Orleans. De är så ljusa i skinnet att de kan tas för vita och Stella bestämmer sig för att försvinna och leva som vit. Många år senare träffas två unga kvinnor i Los Angeles och trots att de ser olika ut på ytan har de mer gemensamt än de först inser.

Det här är en mycket välskriven och helt fantastisk roman om hudfärg, identitet och familjehemligheter. Berättelsen vindlar sig fram och det är bara att följa med. Men den tar slut alldeles för fort, jag vill inte skiljas från dessa personer. Det blir högsta betyg från mig.
Jag var fast direkt och jag släppte inte boken för än jag läst sista raden. Jag har dessutom lyssnat då jag diskat, lagat mat och promenerat, så bra var den här boken.
Det här är en mycket tänkvärd berättelse om två kvinnors (tvillingar) olika sätt att hantera att de är svarta i ett samhälle där man bör vara vit.
Jag måste medge att jag var lite orolig över att läsa boken då jag hade hört att den skulle vara så otroligt bra och extremt medryckande. Ja vissa hade till och med gått så långt att de ansåg att det här var en av de bästa böcker de läst.


Men vet du, jag hade oroat mig helt i onödan, den här är så bra som jag hade hoppats på och jag kan bara säga LÄS, du får en bok med hög läsupplevelse, ett bra driv samt fina miljö- och personbeskrivningar.
Det här är vad jag skulle kalla en helgjuten roman. Allt är så otroligt snyggt förpackat och berättat. Det språkliga är som mjukt smör, perfekt utbrett på ett perfekt nybakat bröd. Intrigen är allmänmänsklig och spännande, men utan att vara rafflande. Historien är ganska vanlig, livet lunkar på, men formuleras med en stor skärpa och finess.

Romanen handlar om två systrar, tillika tvillingar, som lämnar sin lilla hemstad i tonåren för att skapa sig ett liv någon annanstans. Kort därefter lämnar den ena systern den andra, även här utan förvarning eller förklaring och resten av livet blir därmed ett evigt sökande efter identitet, men också ett gömmande av detsamma. Man skulle kunna säga att bokens huvudfråga är: kan man undfly sin historia, eller kommer sanningen till slut alltid fram, oavsett hur ihärdigt man försöker förtränga den?

Dessutom cirkulerar romanen kring den filosofiska frågan: vad handlar livet egentligen om? Handlar det om att HITTA sig själv eller handlar livet om att SKAPA den person man vill vara? Jag har nog aldrig riktigt sett på identitet och sökande på det viset, men synsättet intresserar mig.

Boken ställer också relevanta frågor kring hudfärg. Kan vithet konstrueras, alltså kan man bestämma sig för att vara vit och så är man det? Är uppfattningen kring vithet något som bestäms av tid, rum och normer, något som skiftar beroende på vilka andra människor som finns i ens närhet?

Jag gillade verkligen den här romanen, men finner det besvärande att n-ordet används så frekvent och i mitt tycke, utan synbar relevans. Det nyttjas inte för att ge en specifik effekt eller sätta fingret på något, utan slängs ut lite här å var. Och det känns bara väldigt fel.
The vanishing half av Brit Bennett (86/100)
I The vanishing half får vi följa tvillingsystrarna Stella och Desirée, där ena systern väljer att leva som svart och den andra ”passing as white”. Härefter tar deras liv helt andra riktningar och vi får följa deras liv från olika perspektiv, bland annat senare deras döttrar vars vägar korsas. Boken handlar om ras och familjeband. Den utspelar sig i USA från 1960-talet och framåt och jag förstår verkligen all hyllning och uppmärksamhet den fått på senaste. The vanishing half får 5/5