Odla för köket
Bok av Peter Streijffert
"de små odlingsutrymmenas mästare bjuder på en inspirerande provkarta över alla de grönsaker och kryddor som ganska enkelt kan fås att frodas på köksbänken och balkongen eller på kolonilotten.
Mats-Eric Nilsson, SvD
Odla din egen mat, på köksbänken, på balkongen eller i trädgården. Det är enklare än du tror.
Börja med att Odla persilja på fönsterbrädan och helt plötsligt är du på väg att bli en odlare.
Men för att nå dit krävs en annan ambitionsnivå än att bara så lite saker. Ett engagemang i allt från planering och växtföljd till gödsling och skörd. Men gör man rätt kan man skörda hela säsongen, från juli till december och använda allt i köket.
Peter bor i lägenhet i centrala Stockholm. Han odlar på fönsterbrädorna, i den inglasade balkongen och på sin odlingslott som han lätt når med cykel. Med rätt kunskap och engagemang ger det mer än de flesta anar.
Att odla för köket handlar för honom om att allt han odlar ska kunna användas i den mat han lagar till sin familj. Han skördar när det är som bäst och tillagar när det är som bäst.
I den här boken ger Peter sina bästa odlingstips för den mindre odlingen, för balkong, uteplats, trädgård och kolonilott. Hur du planerar och lägger upp din lilla odling för att få så bra råvaror som möjligt till köket. Plus recept förstås.
Några exempel på nyttigheter ur boken: Samplantera och spar utrymme / Rätt gröda på rätt plats / De bästa grönsakerna på liten yta / Balkongen som orangeri / odla året runt / Gödsling med gräsklipp / Höga, smala, fyrkantiga krukor spar plats. Korg är lätt och rätt / Bönor och ärtor tar liten plats i krukan och gödslar fint.
- En hemodlad tomat är inte bara läckrare än den köpta, den sparar in en massa transporter också, säger Peter Streijffert.
- Så när du odlar din mat gör du faktiskt hela världen en tjänst.
Boken är exklusivt formgiven av Eva Karlsson, rikt illustrerad med Lars Hallströms bilder och tryckt på obestruket papper från Munkedals bruk.
Odla för köket vänder sig till alla som är intresserade av mat, miljö och en hållbar livsstil. Boken ges ut samtidigt som Peter Streijfferts andra bok Matduellen, som inte bara är en tävling och en kokbok utan också en nyckel till en livsstil som ger bättre, godare mat, samtidigt som man både sparar tid och pengar.
Peter Streijffert är frilansande kock, journalist och välkänd föredragshållare. Han har tidigare skrivit boken Cava: Spaniens stjärna.