Fjärilsvägen

--
Bok av Patrik Lundberg
Birgitta växte upp i det svenska folkhemmet, gick husmodersskolan efter åtta år i grundskolan och blev lyckligt gift. Hon bodde i villa, hade bil och barn, en dröm som gått i uppfyllelse. Sedan kom 90-talet och de svåra åren med skilsmässa, stress och ett annat liv i fattigdom där barnen kom att betyda allt. En bok om det svenska klassamhället berättat i formen av kärleksförklaring till en mamma.
Jag blev väldigt tagen av Patrik Lundbergs sommarprat om sin mamma 2020 så boken "Fjärilsvägen" där han skriver om såväl sin egen barndom som sin mamma och hennes livsvillkor kändes som ett must-read.

På sitt lågmälda sett ger Patrik Lundberg å ena sidan en kärleksförklaring till den ensamstående mamma som alltid fanns där för sina barn och som oförtrutet gjorde sitt bästa för att ge dem alla möjligheter i livet, trots avsaknad av möjligheter för sig själv. Å andra sidan är boken också en rå skildring över kvinnors villkor och över bristerna i det samhälle som sviker sina svagaste. En gripande, många gånger sorglig men tänkvärd bok som stannar kvar i tankarna.
Vackert, starkt, sorgligt och fan BEDRÖVLIGT att någon ska behöva gå ett sånt öde till mötes. Patrik Lundberg skriver om sin mamma, underbara Birgitta Lundberg, och om hur hon gör allt rätt och ändå blir allt fel. Hon kämpar med jobb och ett äktenskap som går i kras, en ekonomi som inte håller för en ensamstående mamma med hus och två tonåringar, med att försöka åka med sin son på fotbollsturneringar trots att alla pappor fryser ut henne och kollar snett, på att försöka bara få livet att gå ihop men samhället rasar framför hennes fötter och sviker henne gång på gång. Ständigt närvarande är den politiska agendan, Birgitta är genomgående socialdemokrat och följer valen slaviskt. Vi får också följa hur det går, från rött och ett samhälle där alla hjälper varandra och där det finns en grundtanke om att vi ska dela på allt, till ett hårdare och hårdare klimat för de som har det sämst, där alla tänker på endast sig själva och den egna plånboken. Det är sanningar som presenteras och den som inte röstar rött efter att ha läst den här boken är väl inte helt ordentligt funtad. Men politik åsido, en sån kärleksförklaring, en sån sorgesång. En sån känga i magen. Jag grät och grät. Fina Birgitta. Du gjorde allt du kunde. Och så fick du ändå dö själv, på ett svensk sjukhus. Fast de lovat att ingen dör själv på svenska sjukhus. Även i slutet svek samhället dig.
Rekommenderas för den som tycker om att läsa biografier
Kort berättelse om Patrik och hans mor men som sträcker sig över hennes hela liv. Det handlar om deras relation men också om politik och klassamhället.
Han skriver på ett lättsamt sätt men som ändå gör att man känner väldigt mycket när man läser.
Fin bok!
Jag tappade räkningen över hur många gånger Fjärilsvägen fick mig att börja gråta. Patrik beskriver sin mamma och hennes historia på ett så otroligt vackert sätt. Jag blir så ledsen, frustrerad och arg över att der får vara såhär. Att det finns sådana klasskillnader 2021. Och så blir jag frustrerad över att jag reagerar som jag gör, det här är ju inga nyheter direkt. Men vad gör jag för att minska gapen..? Ja, som ni förstår är det en bok som väcker otroligt mycket känslor och som jag verkligen tycker ni ska läsa!
Vilken stark och gripande bok om klass och genus samt en öm kärleksförklaring till en moder. Fantastiskt fint skildrat av författaren, rekommenderar alla att läsa boken.
Fjärilsvägen är en självbiografisk roman som handlar om Patriks mamma, men också om klass och politik i det svenska samhället.

En gripande, personlig, viktig och en stark läsupplevelse. Tycker verkligen om sättet Patrik Lundberg skriver på.
Jag tycker att boken är väldigt bra skriven av Patrik Lundberg.
Boken handlar om hans uppväxt med sin mamma och boken berörde mig verkligen och jag kände en slags sorg när jag hade läst färdigt boken.

Har tänkt dagligen på boken sen jag läste ut den. Sällan en bok berör så men det gjorde denna.

Patrik blev adopterad av Birgitta och Nils-gunnar och de var en familj som hade det bra när Patrik blev adopterad.

Men mellan raderna när man läser boken så reflekterar man.....över mycket saker som hände under Patriks uppväxt där det fanns mycket kärlek, mycket alkohol, en speciell uppfostran, en skilsmässa, bo med en ensamstående mamma som inte får ekonomin att gå ihop.....

Ja, mycket händer i boken som är väldigt gripande för läsaren.

Boken är en sann historia.

Boken handlar även om Patriks adopterade syster Paula, även hon från Korea.

Men främst handlar boken om Patriks mamma och hur hon fick ihop allt vardagliga efter den tråkiga skilsmässan.

Mycket samhällsfrågor får man också svar på i boken om hur det var att växa upp på 80-talet och 90-talet.

Detta är en bok som jag tycker alla borde läsa.
Fjärilsvägen är adressen i Sölvesborg där Patrik Lundberg växer upp tillsammans med mor, far och syster. Lundberg skriver till sin nu döda mor i du-form och binder samman familjens uppgång och fall och sin egen klassresa med samhällets och politikens utveckling.
Jag har viljat läsa denna bok sen jag hörde Patriks sommarprat.
Han har skrivit en oerhört intressant bok om det svenska klassamhället och hur det är att växa upp med en låg inkomst i Sverige.

Boken är skriven till hans mamma som gick bort alldeles för tidigt vid 67 år ålder, märkt av det tuffa livet hon utsattes för.

Den handlar om Patriks uppväxt. Han kom till Sverige vid nio månaders ålder och är adopterad från Sydkorea.
Senare får han även än syster som är adopterad från samma land. De växer upp i ett villaområde och har det bra. Pappan är dock ofta frånvarande och det uppdagas senare att han har en annan relation.
Föräldrarna skiljer sig och pappan får betala underhåll.
Mamman jobbar och kämpar för att få pengarna i hushållet att räcka till.
Ibland går hon ut och gråter när det uppstår en oförutsedd utgift.
Trots de ekonomiska problemen ger hon barnen en villkorslös kärlek och stöttar dem och tror på dem.
Hon mår sämre och sämre och blir senare sjukskriven.
Hennes kropp orkar inte med.

Boken handlar om hur samhället sviker de ensamma mammorna. Och vikten av att ha en egen ekonomi och inte förlita sig på en man.
Om att vi inte pratar om dessa lågutbildade kvinnor med dålig ekonomi vars förväntade livslängd hela tiden går ner, i motsats till de välutbildades.

Jag tycker mycket om den här boken.
Den är välskriven och väldigt bra. Och man kan tydligt känna Patriks oerhörda kärlek till sin mamma och allt hon gav honom och den ofantliga sorgen när hon dog.
Så glad att jag lyssnade på/läste denna självbiografiska roman! Oerhört starkt och utlämnande om klass, fattigdom, alkoholism, uppväxt och barndom, adoption, mobbning, skolgång, utanförskap, samhällsskikt, dåligt samvete, sjukvård och socialtjänst, politik.. gripande och kärleksfullt. Jag grät sista sidorna. Tack Patrik Lundberg! Nu tänker jag lyssna på ditt Sommar i P1.
Boken handlar om författarens mamma Birgitta Lundberg. Hon växer upp i folkhemssverige. Efter åtta år i skolan går hon på hushållsskola och sedan tar hon en sekreterarkurs. Birgitta får arbete på en privat firma och söker sig sedan vidare till försäkringskassan där hon blir handläggare. På dans träffar hon en man som hon gifter sig med. De bygger villa på Fjärilsvägen i Sölvesborg. Efter några år adopterar de Patrik och senare Paula, båda från Sydkorea. Birgitta går ner i arbetstid för att hinna med hem och barn. Hennes man som är ambulansförare blir facklig ombudsman och är mycket borta från hemmet. Birgitta tror på alla människors lika värde och är socialdemokrat och engagerad i partiet. Sedan uppdagas det att barnens pappa har träffat en annan och hon slänger ut honom. Detta leder till ekonomiska problem. Hon äter ingen lunch för att ha råd med skor till barnen och hon belånar huset mer och mer för att ha råd med julklappar. Den ständiga ekonomiska stressen gör henne sjuk och det folkhem hon trodde på finns inte mer. Mormor och morfar ställer upp för barnbarnen så mycket de kan men det räcker inte. Birgitta träffar en ny man och först är det jättebra. Han lagar mat och barnen behöver inte skämmas för honom. Patrik och Paula flyttar hemifrån ungefär samtidigt och då faller deras mamma ihop. Hon behövs inte längre. Relationen med den nye maken blir sämre och sämre och helt på hans villkor. Birgitta dör 67 år gammal. I Sverige idag 2020 lever en kvinna ur arbetarklassen sex år kortare än andra kvinnor enligt Folkhälsoinstitutet. Boken är såklart också författarens och till viss del hans systers uppväxtskildring. Patrik Lundberg skriver om sin mamma med sådan kärlek. Detta är en fantastisk bok.
Historien om Patriks mamma Birgitta och uppväxten i Sölvesborg berör verkligen. Det är ett otroligt fint och avskalat porträtt av en mamma som kämpade, älskade och gång på gång blev sviken av samhället. En resa i Birgittas liv, den svenska politiken och Patriks väg dit han är idag.
Fjärilsvägen är en gripande och tänkvärd berättelse av Patrik Lundberg. Det är en kärleksförklaring till Patriks mamma Birgitta. Patrik och hans syster Paula adopterades från Sydkorea. Föräldrarna skiljs när de är små och deras mamma får det kämpigt ekonomiskt. Hon gör dock allt hon kan för barnen. Patrik beskriver den politiska utvecklingen under sin uppväxt. En intressant och träffsäker samhällsskildring om bl a klasskillnader. Det är sakligt framställt samtidigt som det är mycket känslosamt och kärleksfullt skrivet. En bok som verkligen berör!
Fjärilsvägen är den gata i Sölvesborg där Lundberg är uppvuxen. Fjärilsvägen är således en uppväxtskildring men med fokus på hans mamma.

Romanen är skriven till ett du, till hans mamma, vilken gav boken en extra dimension av känslor. Att få läsa om hur uppväxten präglats av det svenska klassamhället och yttre samhällsaspekter påverkar. Uppskattade verkligen denna läsupplevelse.