Feministfällan

Bok av Nina Åkestam
Är jämställdhetsprojektet så gott som klart? Är feminism för alla? Är den arga feministen ett problem? Feministfällan är boken för alla som kallar sig feminister, för alla som inte vågar göra det och för alla som har slutat. Boken är ett stridsrop till en rörelse som behöver påminnas om att vi vill något så radikalt som att skapa ett samhälle med samma möjligheter för alla. Det är en obekväm uppgörelse med feminismens utmaningar, och en idé om hur vi ska fortsätta arbetet för en bättre, mer jämställd värld. Nina Åkestam är doktor i ekonomi, skribent och feministisk debattör. Hon debuterade 2014 med boken Meningen med hela skiten. Feministfällan är hennes andra bok.
En angelägen bok för feminismen av idag.
Åkestam belyser välgrundat vikten av feminism (handlingar för jämställdhet) framför feministen (vem som kallar sig feminist).

Den här boken har krånglat till feminismen för mig, men på ett rimligt sätt, som jag tror att många ”feminister” behöver ta till sig,
Feminismen är verkligen ingen lättvindig sak, som det idag ofta framstår, utan ett paket av många avancerade teorier för att identifiera hur vi behöver arbeta för en mer jämställd värld. Och det skrämmer onekligen bort mig lite som nybörjarfeminist, då jag är rädd att inte kunna delta i debatten på grund av bristande kunskap.

Samtidigt bjuder Åkestam in till en ny rörelse där vi får vägleda varandra genom konstruktiv kritik, som en motvikt till dagens ofta inomfeministiska förenklande populistiska slagsmål. Hon välkomnar till en förnyad rörelse som man vill vara del av, samtidigt som hon betonar att jämställdheten är oerhört radikal och att det på intet sätt gynnar feminismen att människor kallar sig feminister som inte är beredda att tro på och arbeta för ett samhälle vi aldrig tidigare sett.

Personligen är jag helt säker på min analys, jag har identifierat ojämställdheten och tror på de patriarkala strukturernas existens. Jag vill ha bort patriarkatet, men klarar jag av att hantera den feminism som krävs? Tror jag på de lösningar som presenteras i feminismens namn idag? Jag tvekar faktiskt.

Åkestams bok får mig att inse vilket sprängstoff feminismen är och det känns som att jag första gången sett insidan av en rörelse jag tidigare trodde att jag redan var en del av.