Liknande böcker
Demensboken : levnadsberättelse, upplevelse, fakta och förhållningssätt
Bok av Kjell Fahlander
Hur kan man förbättra vardagens möten mellan personer med demenssjukdom och deras vårdare, och därigenom bevara personernas värdighet och självkänsla samt minimera det personliga lidandet? En hög yrkeskompetens hos äldreomsorgens personal är en förutsättning för god och kostnadseffektiv vård och omsorg. I ett samarbete mellan landstinget i Norrbotten och Luleå kommun utbildas yrkesverksamma inom äldreomsorgen med det material som nu blivit Demensboken.
Demenssjukdomarnas olika ansikten presenteras genom såväl personporträtt och levnadsberättelser som i bokens faktaavsnitt. Författarna har genomgående strävat efter att uttrycka även medicinskt komplicerade fakta på vanliga svenska. I åtta uppdiktade men erfarenhetsbaserade levnadsöden guidas läsaren genom lika många yttringar av demenstillstånd och demenssjukdomar. Dagboksanteckningarna som förs av personerna i boken förmedlar en upplevelse av hur det kan vara att leva med en demenssjukdom. De avslutande avsnitten i varje kapitel handlar om förhållningssätt. Komplicerade omvårdnadssituationer varvas med genomgång av bakomliggande kognitiva och medicinska orsaker. Allt från vad som händer på cellnivå till komplex tolkning av omvärlden genom sinnesorganen belyses med utgångspunkt från de olika personporträtten.
Boken ger fördjupad kunskap och förståelse både om demenssjukdomarna i sig, om patientens och anhörigas upplevelse av demens, och om hur man med sitt bemötande kan bibehålla den demenssjukes värdighet. Boken lämpar sig för alla med ett intresse för demenssjukdomar, både personal och anhöriga och studenter inom vård- och omsorgsinriktade utbildningar.