Alltså!! Det här är sannerligen en bok i min smak. Helén Wigh har skrivit en historisk roman där den suggestiva spänningen löper genom texten. Orden fångar in mig och det hela känns så verkligt att jag befinner mig där. I den tuffa, smutsiga och farliga miljön som gruvfältet i Persberg utgör under 1800-talets mitt.
Det märks att Wigh känner området väl och att hon gjort gedigen research om Persbergs historia och om gruvdrift.
Järnmärkt bjuder på en stor portion spänning och en rejäl dos arbetarhistoria. Det bästa av två världar alltså, eller genrer rättare sagt.
Järnmärkt är helt enkelt my cup of tea och får därför full kanna, ☕☕☕☕☕.
Åh, så fint berättat. Så naket och skört. Så starkt och vackert. Och så mycket kärlek det ryms i denna lilla bok. Jessica Roos Rahmquist skriver sig rätt in i hjärtat med sin historia. Som förälder kan jag känna igen mycket av vad det innebär, både innan barnet är fött och efter. Alla känslor och förväntningar. Att föda ett barn med en kromosomavvikelse som Hedvigs saknar jag erfarenhet av, däremot är jag änglamamma till en liten pojke som hade trisomi 13 och han finns så klart med mig under läsningen.
Det här är mamma Jessicas berättelse, men även Hedvigs storasyster Ebba har ett kapitel i slutet av boken där hon ger sitt eget unika syskonperspektiv. Mamma Jessica låter också Hedvig komma till tals i texten "När folk tittar för länge mamma, då börjar mitt hjärta gråta". Hedvig är medveten om att hon har Downs syndrom och märker direkt när någon tittar fel eller för länge på henne. Jessica frågade en gång hur Hedvig vill att folk ska bemöta henne. Och det kloka svaret blev "Man kan le och säga hej...".
I boken finns även ett avsnitt som handlar om diagnosen Downs syndrom.
Den här boken berör, den väcker känslor och tankar. Boken har korta kapitel och är lättläst med ett bra språk som griper tag.
Jag behöver Hedvig kan inte få mindre än full kanna, ☕☕☕☕☕.
Alltså!! Jag är svag för vackra omslag och har en förkärlek för historiska romaner. Gärna en berättelse där dåtid och nutid vävs samman. Giftmakerskan gör just detta, den låter nutid och dåtid mötas i en spännande historia och förpackar den i det vackraste av omslag. Ett konstverk som låter mig njuta till fullo. Den här boken hade mig verkligen at hello.
Boken är författarens debutroman och jag är mäkta imponerad. Storyn, karaktärerna, miljön, relationerna, språket. Ja, det är full kanna vi snackar här.
Giftmakerskan får med andra ord ☕☕☕☕☕ och en rejäl 🍰 för det grymt snygga omslaget, inte att betrakta som annat än ett konstverk.
En sån liten pärla. Charlotte Ekbom har skrivit en fin berättelse i feelgood-kostym. Här finns en värme och ett djup. Svåra ämnen och känslor får ta plats. Det är spännande och engagerande läsning som bjuds. Boken är lättläst med bra språk och relativt korta kapitel, som jag tänker passar målgruppen ca 9-12 år alldeles utmärkt.
Jag tyckte mycket om Ängeln i London trots att jag inte tillhör målgruppen. Och det gör inte 6-åringen heller, men den här pärlan hamnar på vänt i hennes bokhylla.
Wow!! Ett sånt gediget och omfattande arbete som ligger bakom den här boken. Mari Larsson har med hjälp av otaliga källor i form av böcker, Annes dagbok, tidningsartiklar, brev, fotografier och kontakt med Annes barndomsvän skapat en unik berättelse. En berättelse som berör och som ger en bredare kunskap om Annes liv som inte rymdes i dagboken.
Varje kapitel inleds med ett citat ur Annes dagbok. Ett citat som känns applicerbart i vår samtid; "Den gamla visdomen har bekräftats åter igen, vad en enskild kristen gör bär han ansvar för själv, men vad en jude gör drabbar samtliga judar". Byt ut jude mot muslim och det känns väl igen i vår samhällsdebatt, tänker jag.
Historien har som bekant en tendens att upprepa sig. Antisemitism, främlingsfientlighet och avhumanisering gör sig tyvärr gällande också dags dato. Därför är böcker som den här så viktiga. Vi får inte glömma. Förintelsen ägde faktiskt rum och vi är skyldiga att ta del av den kunskap som ännu finns.
Jag vill inte ha levt förgäves får av mig ☕☕☕☕ + en rejäl påtår.
Det här är en berättelse som genomsyras av en värme. Den är skriven med en lågmäld intensitet. På dryga 300 sidor lyckas Ulrika Ingemarsdotter gestalta tre generationers livshistoria. Med allt vad ett liv kan innebära, av både glädje och sorg.
Kupade händer är en riktig pärla där relationer står i fokus och där vi får lära känna en mängd sympatiska karaktärer (det finns dock ett par riktigt obehagliga typer i den här berättelsen). Det känns skönt att läsa en roman där relationerna saknar intriger med elakheter, missunnsamhet och dolda agendor.
Här finns ett djup som skänker läsupplevelsen en känsla av närvaro och äkthet.
Kupade händer får ☕☕☕☕ + en påtår. Läs den ifall du vill ha en varm historia fylld med livsöden och där du får lära känna människorna på ett djupare plan.
Alltså, den här boken. En sån fint berättad historia. Caroline Säfstrand kan sannerligen det här med personporträtt och mellanmänskliga relationer. Det känns äkta och trovärdigt. Berättelsen genomsyras av en värme som tar sig in i mig. Såsom en riktigt bra feelgood gör. Put the kettle on och inta läsfåtöljen, det är dags för bok-och temys.
Klubben för lyckliga slut får ☕☕☕☕☕ rykande och gott te.
Åh!! Hur härligt är det inte att gå på teater? Det är en alldeles särskild upplevelse, den innebär en helt annan närhet till historien som utspelas än den jag får när jag ser på film. Jag minns med glädje barndomens teaterföreställningar såsom Mio min Mio, Pippi Långstrump och Madicken. Med barnen bjuds jag att återuppleva den magi som barnteater kan erbjuda. Det har blivit åtskilliga besök på Astrid Lindgrens Värld genom åren.
Åh, en sån fin berättelse!! Den genomsyras av en varm ton och en känsla av äkthet. Här är relationer i fokus och storyn rymmer så mycket av livet som det kan te sig. Vänskap, kärlek, svekfullhet, barnlöshet, sjukdomar, beroendeproblematik, familjehemligheter och livsval utgör ingredienser i den här romanen. Det går inte att läsa utan att bli berörd. Jag kan ärligt säga att jag kommer bära med mig känslor och tankar från den läsupplevelsen under lång tid.
Thorslund besitter utan tvekan en förmåga att skapa karaktärer som känns trovärdiga, mänskliga och väcker mitt intresse samt engagemang. Bokens styrka ligger just här, i personporträtt och mellanmänskliga relationer.
Här finns miljöbeskrivningar som gör mig till en fluga på väggen, jag får uppleva stadsmiljön på Malta samt Åres vackra natur, såsom författaren låter den se ut. Det här är en pärla som lämnar mig omsluten av värme och lugn. Precis vad jag behöver just nu. Och det faktum att det finns en uppföljare gör att tomhetskänslan uteblir.
Vi ses i Ullådalen får ☕☕☕☕☕.
Helt klart en favoritpodd. Många timmar av kloka, roliga och inspirerande tankar bjuds här. Det är glädje och sorg, hopp och förtvivlan, ja det är livet. Tre avsnitt som ligger mig varmast om hjärtat är Greta Thunbergs, Björn Natthiko Lindeblads och Anna Takanens. Sommarprat som gick rätt in i hjärtat.