Julia och flyktingkillen Kasir går i sexan och lärarna parar alltid ihop dem. Hon tycker det är jobbigt, för han är så himla annorlunda! En dag kommer märkliga skuggor över staden vilket tvingar Julia och Kasir att fly, tillsammans med Trubaduren och lillebror Edvin. Genom en magisk portal hamnar de i Kasirs hemland och rakt i ett jätteäventyr.
Det är en välskriven berättelse med både driv och flera viktiga teman. Hur det kan upplevas att komma till ett främmande land. Om vänskap, oro och avundsjuka.
Boken riktar sig till ålder 9-12 år, men det är ett spännande äventyr för alla åldrar från första kapitlet till ett riktigt cliffhangerslut.
Det här är en skönlitterär berättelse om församlingen i Knutby, som spårade ur och blev massmedial historia 2004 och som fortfarande pågår. Boken följer den faktiska tidslinjen och händelserna som utspelades då rätt väl.
I början är det nya pastorns fru som berättar om hur hon blev välkomnad, ifrågasatt och sedan utstött och isolerad. Det är obehaglig berättelse som tyvärr är sann.
Jag har läst en lättläst version och det blir lite mycket sexdriv och manipulation. Men det är kanske lika i den vanliga boken.
Det finns teater för alla åldrar. Jag älskade att kunna gå på teater på bibblan med barnen är de var små. Allting blev så levande och på riktigt. Teater roar, förfärar, berättar, underhåller och funkar över generationsgränserna.
Jag ger gärna bort ett teaterbesök (tillsammans med mig, förstås) i present, för en upplevelse tillsammans ger så mycket mer än en sak eller en blomma..
Det här är en samling noveller som spänner om många vitt skilda ämnen. Det är som små nedslag i olika personers vardag. Allt ifrån en man som på ålders höst köper en stuga för att skriva sina memoarer i, via återvinning till nya relationsmöjligheter. Andra ämnen är separationer och en eller annan skumraskaffär.
Längden på novellerna skiljer sig åt, någon är bara tre sidor lång och en annan är tio sidor. Miljöerna i berättelserna är lika varierande och texten flyter och är lätt att läsa.
Ibland är det ganska lite som händer, ibland så glittrar det till i denna debutsamling.
Barnens favoriträtt, även om vår variant har förändrats över åren, efter barnens vilja att äta -eller inte äta- det ena eller andra..
Men gott och enkelt att tillaga.
Alltid en vinnare!
Dita är 14 år när hon kommer till Auschwitz med tåget med sina föräldrar från Terezin-gettot i Prag. De placeras i det tjeckiska familjelägret som, trots trånga baracker, vattnig mat och en hemsk vardag, verkar ha lite bättre än de övriga. Det finns bland annat en skola för barnen.
Olika händelser leder till att Dita hamnar som assistent till Freddy Hirsch i skolan och en dag får hon det ärofyllda, men vansinnigt farliga, uppdraget att ta hand om skolans böcker. Det är 8 trasiga, medfarna böcker som inte ser så mycket ut för världen, men är så magiska för barnen, och de vuxna lärarna. Utöver dessa tryckta böcker så räknas vissa av lärarna in i biblioteket som ’levande böcker’, med sina kunskaper och berättelser.
Dita skyddar dem med sitt liv.
Det är en hemsk historia. Dita berättar om trängseln i sovbarackerna. Om allt som pågick under ytan. Om den fruktade dr Mengele och den skräck som han ingjöt i alla. Om stanken, kylan, hungern och rädslan. Tillvaron skildras levande och detaljrikt.
Det är också en berättelse om vardagsglädje, sång, samtal, vänskap, kärlek och hopp.
Det är en viktig bok.
En podd om läsning.
Det är som att tjuvlyssna på två gamla vänner som pratar om det mesta som är relaterat till böcker. Vad de läser och hur de tänker och känner.
Jag gillar att de pratar dagsaktuellt och ofta jämför hur böcker mottas i USA (där Peppe bor) och i Sverige.
Stormkök som present
Årets julklapp är så rätt i tiden, när fler människor än någonsin ger sig ut på utflykt i skog och mark.
Det ger möjlighet att få varm mat efter ett par timmars utevistelse, trots sitt lilla format och lätta konstruktion.
Enkelt att montera och det finns gott om recept som passar sig väl till matlagning på stormkök.
Och om du sitter hemma och strömmen går, kan du med ett stormkök ändå ha möjlighet att koka en kopp kaffe eller te.. :)
Journalisten Jenny Nordberg skildrar kvinnornas liv i Afghanistan och i boken fokuserar hon på det som kallas Bacha Posh. Det är flickor (och kvinnor) som klär sig och lever som pojkar. Detta av flera olika skäl. Flickan får den rörelsefrihet och status som bara pojkar får.
Det är trovärdigt och närgånget i intervjuer med kvinnor som berättar om varför de valt att göra om sina flickor till pojkar. Och med flickor som har levt och vissa som fortfarande lever som Bacha posh.
En intressant bok om ett intressant ämne. En spännande inblick i ett fascinerande fenomen som dessa pojkflickor är.
Sally bor i Stockholm och tragglar sig fram på timmar på ett hak, har ett förhållande som inte är toppen och en dotter hon inte pratat med på länge. Att Sallys mamma övergav henne när hon bara var tre år har satt sina spår.
Hon kommer från Kivik och dit flyttade hennes dotter Josefin tillbaka när hon blev tillräckligt gammal. När Sallys farbror Åke dör ärver hon huset som hon vuxit upp i och det ger henne en möjlighet att flytta tillbaka till Österlen och återknyta kontakten med sin dotter.
Vad hon inte vet är att Josefin för ett par år sedan letade reda på sin mormor Vanja och nu har de en nära relation.
När Sally kommer så flyr Vanja ivägväg en än gång. Hon vill inte prata om det förflutna eller ha kontakt med sin dotter.
Det är en bok om livsval och att stå upp för sig själv samtidigt som de tillsammans behöver bearbeta det förflutna och hitta tillbaka till försoning. Det är inte enkelt.
Det är en feelgood, men med mycket djup och svåra ämnen.