F. Scott Fitzgerald: The Great Gatsby : Essays, Articles, Reviews

The great Gatsby
Bok av F. Scott Fitzgerald
I det pulserande men dekadenta 1920-talet i USA möter den unge och ordentlige Nick Carraway sin granne, den stenrike men mystiska Gatsby. Han får en inblick i Gatsbys värld av flärd och pengar. Samtidigt får han se bakom människornas vackra yttre och både han och läsaren ser de tomma illusioner människor använder som sitt yttre.
En bok att njuta av med storslagna fester i 1920-talets New York. Drinkar, älskarinnor, liv i överflöd med stora hus och snabba bilar. Och en bakomliggande förbjuden kärlek med oväntade vändningar. Jag såg filmen (den senaste) innan jag läste boken och för min del tror jag att det gjorde boken bättre. Jag tyckte faktiskt mycket om den!
Det absolut första jag kan konstatera med boken är att engelska från 1925 absolut inte är någonting för mig. Usch, vad jobbigt det har varit att tvinga sig igenom boken. Tror inte det hade varit samma sak om jag hade läst den på svenska eller på lite mer nutida engelska. Nu har jag fokuserat mer på hur kass jag är på engelska än på bokens handling, vilket såklart är synd.

Däremot är den rolig att läsa på grund av de olika planen man kan se berättelsen på. Det går att tolka på många sätt och boken säger mer än man kan tro. Hade jag läst den på svenska är jag övertygad om att jag hade uppskattat den mycket mer!

Helt enkelt – en väldigt bra och djup berättelse, berättad med ett allt för komplicerat språk (för mig i alla fall). I och med att det är en sådan klassiker är jag ändå glad att jag har läst den.

Jag brukar föredra att läsa böcker på sitt originalspråk – men jag får nog börja dra en gräns på hur långt bak i tiden jag kan göra det haha.
Till en början tycker jag boken är tråkig och dess protagonist Nick så fruktansvärt opersonlig att jag inte lägger hans namn på minnet. Men ju mer jag läser desto mer dras jag in i berättelsen.

Nick har flyttat till Long Island, New York för att bli aktiemäklare. Han lär känna makarna Tom och Daisy, den förträffliga Miss Baker och inte minst den gåtfulle Gatsby som håller storslagna fester.

Boken är bra, men kanske något överskattad. En fin och tragisk kärlekshistoria.
Engelskt adligt relationer i en härlig kombo att njuta av. Enkelt skriven och lockar till både skratt och förfäran. Många överraskningar och man har svårt att lägga ifrån sig boken. Finns även som film men boken ger mer.
En rent av fantastisk bok som har enligt mig en av de bästa karaktärerna i form utav Gatsby. Boken har en slags Romeo och Juliet känsla men i Den store Gatsby kan karaktärerna kännas halv dana och det kan vara svårt att sympatisera med dom, detta gör dock enligt mig att dom känns mer som riktiga människor.
Den lilla boken Den store Gatsby är skriven av F.Scott Fitzgerald och publicerades första gången 1925. Redan på 1970-talet (rena stenåldern!) såg jag boken som film på bio. Mitt minne av filmen var att jag tyckte att den var urhäftig – men många i publiken reste sig efter en stund och gick. År 2018 fyndade jag en pocketutgåva från 2010 med en nyöversättning – och ett efterord – av Christian Ekvall.

En kan undra om gul-bil-leken har nåt absurt ursprung i den här boken. För den gula bilen har en central roll i boken trots att den inte nämns alltför ofta. Men när den nämns… Den unge Nick Carraway kommer till New York för att arbeta med aktier. Han flyttar in i ett hus på Long Island och umgås med paret Tom och Daisy Buchanan. Men det är grannen Jay Gatsby som fascinerar Nick med sina storslagna fester. En dag blir Nick inviterad. Det uppstår en vänskap mellan den tafatte och skygge Jay Gatsby och Nick. Eller kanske är tafattheten medveten – Jay Gatsby vet att Nick umgås med Daisy Buchanan…

Boken är omåttligt rörig och det jag tycker att människorna i den mest gör är dricker sig fulla och kör bil samt är otrogna till höger och vänster. Men det är ett annorlunda sätt att bygga upp spänningen som leder till den stora katastrofen i slutet. Somligt är vad det är, annat är det inte alls. När jag läste boken kände först för att göra som biopubliken i Motala, men ju längre jag kommer in i boken desto bättre blir den. Att den är på bara cirka 200 sidor inklusive fotnoter och efterord gör boken snabbläst. Jag är glad att jag läste hela boken.

Som film, i alla fall den från 1974, är Den store Gatsby storslagen. (Det finns en senare gjord film från 2013.) Som bok är den värd ett högt, men inte högsta, omdöme.
Klassikern om den rike Gatsby och personerna i hans närhet. Grannen, kvinnan han älskar och alla som kommer på hans storslagna fester. Det är 20-tal och framtidshoppet i USA är stort.
Nick Carraway är en ung och driven finansman som fått jobb i New York och under sommaren 1922 bosatt sig i ett hus i byn West Egg på Long Island. Mycket nära ligger en stor herrgård ägd av den oerhört rike Jay Gatsby. Han är något av ett mysterium eftersom mycket få vet särskilt mycket om honom.

Regelbundet arrangerar Gatsby stora fester i sin herrgård, i vilka alkoholen flödar, jazzmusik spelas och det glada tjugotalets dekadens briserar. SJälv dyker Gatsby ytterst sällan upp men desto mera frekventa är de många ryktena om honom.

Carraway råkar av en tillfällighet träffa på Gatsby och de båda fattar tycke för varann. Carraway får en inblick i Gatsbys osannolika liv. Vansinnig fortkörning är bara det första som skiljer Gatsby från den ordentlige Carraway. Gatsby är involverad i flertalet dunkla affärer och har många märkliga kontakter med både den ena och den andra. Han äger dessutom en lysande förmåga att berätta fascinerande historier om hur han tagit sig fram genom livet och byggt upp sin förmögenhet. Varifrån pengarna egentligen faktiskt har kommit är det ingen som riktigt förstår.

Carraway blir indragen i Gatsbys olika märkliga förehavanden och får bevittna hemska scener. Det visar sig att hela Gatsbys liv är skapat för att locka till sig en flicka han aldrig slutat älska, och det hela kulminerar dramatiskt.

Boken är skriven på ett kompakt och kortfattat språk. Man behöver läsa mellan raderna och fokusera för att kunna hänga med i vändningarna. Språket är dock fortfarande glödande och intensivt och olikt mycket annat man har läst.

Dess skildringar av olika människoöden är intressant. Vissa fördomar ställs på ända och man påminns om människans komplexa karaktär, ofta varken god eller ond. Alla är styrda av sina begär och önskningar och att inte handla därefter är svårt.

Boken utgör också ett bra tidsdokument över 1920-talet. Framtidshoppet var stort och man såg tiden som ny och utvecklad. Samtidigt fanns fortfarande enorma problem av alla möjliga slag i samhället, något man inte får glömma bort. Inte heller var ett vilt festande med enorma mängder alkohol en hållbar livsstil, någon man obarmhärtigt påminns om.