Gargoyle

The gargoyle
Bok av Andrew Davidson
En ung man har råkat ut för en olycka och lider av svåra skador som får honom att tro att hans liv är över. Plötsligt får han besök av en förtrollande kvinna som påstår att hon var hans käresta i medeltidens Tyskland. Hon fortsätter sedan berätta om odödlig kärlek i Italien, Japan, England och flera andra ställen.
En bok som växte, både under tiden jag läste den och efter. Jag är förvånad över hur ofta jag tänkt på den så här veckorna efter jag lagt ifrån mig den.

Nutid, psykisk ohälsa blandat med historia och vackra berättelser. Vackert ihopvävd med ett realistiskt och värdigt slut!
Den här boken är förhållandevis unik: Den handlar om en kärlekshistoria men också om psykisk ohälsa, manier och hur samhället ser på personer som inte riktigt stämmer med normen.

Innehåll
Huvudpersonen hamnar på sjukhus då han brännskadades oerhört svårt i en bilolycka. Hans liv var inte speciellt bra tidigare, men nu blev det ännu värre. Skadorna är oerhörda och han måste vistas på sjukhuset väldigt länge, utstå mängder med operationer där personalen transplanterar hud från olika delar av hans kropp, till andra ställen där brännskadorna förstört kroppen. Han behöver lära sig gå igen och allt är en plåga. Hans vackra utseende är helt förvanskat och han kommer aldrig se ut som tidigare igen. Helst vill han bara dö, då Marianne Engels dyker upp på sjukhuset och fascinerar honom. Sakta berikas hans liv av Mariannes besök.

Karaktärer
Mannen (utan namn) och Marianne är de två huvudkaraktärerna som bär upp hela berättelsen. Marianne är skulptör. Hon skapar små gargoyler av lera. Gargoyler är drakliknande figurer som ofta fanns på hustak under medeltiden, och där vatten rann ut genom munnen eller näsan. Gargoyler skulle skydda huset. Marianne avslöjar att de två har känt varandra i tidigare liv på medeltiden. Hon berättar mängder med historier om hur de möttes, var de bodde och vad de gjorde. Mannen tror inte på det här men uppskattar hennes försök att muntra upp honom. Hon kommer klädd i den ena uppseendeväckande dräkten efter den andra och han attraheras av henne. Efter tag inser han att Marianne också är patient på sjukhuset, inte en besökare som han först trodde. Hon är däremot inte inlagd på hans avdelning utan på den psykiatriska avdelningen. Är det hon säger sant eller lider hon av någon form av schizofreni?

Tema
Boken kan sägas ha flera teman: Vem ska bestämma över liv? Mannen önskar dö, eftersom hans liv är totalt förstört. Ska vården rädda en person som har så svåra skador att han kommer bli kraftigt invalidiserad, om de lyckas rädda honom?
Ett annat tema är: Vad är sanning? Ska man tro på att Marianne kan känna till tidigare liv och att det hon säger är sant eller är hon verkligen riktigt sjuk och lever i sin egen värld? Gör det något om hon har schizofreni, när hon bidrar till att mannen får sin livslust tillbaka?

Stil
Berättelsen griper tag i en direkt. Det är ett fylligt språk med fina beskrivningar så det är lätt att leva sig in i situationerna. Man får veta lite i taget så det är samtidigt lite av en detektivhistoria, att knyta ihop informationen.

För vem?
Boken kan läsas av alla som tycker om komplicerade relationer och som gillar historia då det finns en hel del sådana inslag. En mycket läsvärd och ganska annorlunda bok.