Rättegångarna i Nürnberg
Bok av Orage
År 1946 stod 21 tyska ledare inför rätta framför en internationell tribunal i Nürnberg. Richard Overy ser på hur dessa rättegångar formade den internationella attityden mot nationers brott på 1900-talet, och undersöker om de principer som upprättades där skulle kunna-eller borde-överleva under 2000-talet.
Det har varit mycket prat om krigsbrotten sedan kriget bröt ut i Irak 2003. En del misslyckade försök har gjorts för att hålla amerikanska och brittiska ledare ansvariga för att de fört ett anfallskrig som brutit mot internationella överenskommelser. Det finns en oavsiktlig ironi i dessa anklagelser. För drygt 70 år sen tog USA och Storbritannien ledningen för att organisera ett storskaligt offentligt åtal av de politiska och militära ledarna i Hitlers Tyskland, det Tredje riket. För första gången i historien åtalades dessa ledargestalter för en rad brott, inklusive att föra ett anfallskrig och brott mot mänskligheten. Vad har vi egentligen lärt oss av vår historia, vad mer finns det att lära? Och vad utspelade sig egentligen under rättegångarna i Nürnberg?
Ursprungligen publicerad av Orage, i samarbete med BBC.
HISTORIA är en serie om historiska händelser och personer som har fängslat och intresserat oss i generationer. I kortare artiklar och reportage får vi en inblick i historiens mest omtalade företeelser och ögonblick.