Streetfood : recept
Bok av Marcus Samuelsson
Den svenske kocken Marcus Samuelsson har slagit igenom stort i New York. I Sverige är han bl a känd från TV4. Nu ger han ut en mycket personlig kokbok, inspirerad av etnisk gatumat från världens alla hörn. Gatumat är snabb, god och enkel att laga, och säger samtidigt mycket om ett lands kultur och matvanor. Boken vänder sig till både nybörjaren i köket och den redan inbitna matlagaren och innehåller ett 50-tal recept. De blandas med berättelser om gatukultur, om musik och om att laga gatumat hemma.
När Marcus utbildade sig till kock arbetade han i köket på några av Europas bästa restauranger. Bakom kulisserna träffade han unga kockar från hela världen. När de var lediga lagade de husmanskost från sina hemländer åt varandra, men ibland åt de ute # billig snabbmat, eftersom de inte hade så mycket pengar.
Streetfood innehåller Marcus favoritrecept på snabbmat för dygnets alla timmar # frukost, brunch, lunch, fika, middag och nattmat # och det är mat från många platser i världen och alla kan laga den. Här finns recept på räksallad som han lärde sig i ett gatukök i Smögen, krabburgare med spetskål, riskakor med sötsur sås, satayspett, munk med chokladgelé och mycket mera. Under hösten 2004 och våren 2005 sänder TV4 20 program om Marcus och hans mat, inspelade i Sverige och i New York.
Marcus Samuelsson driver stjärnkrogen Aquavit och den japanskinfluerade restaurangen Riingo i New York. 2003 blev han vald till New York Citys bästa kock.
Medarbetare:
Bo Madestrand är kulturskribent och var den som startade Nöjesguidens mattidning Focus. Här svarar han för texterna.
Paul Brissman är en svensk fotograf som bor i New York där hans fotografier ofta syns i både mattidningar och resemagasin.