Historia 1a1 för gymnasiet
Bok av Christer Öhman
Boken följer de stora utvecklingslinjerna och fokuserar på några av de viktigaste frågorna i historieämnet: Hur försörjer sig människor? Hur styrs samhällen? Och varför ser vår värld ut som den gör?
Den betonar också de stora internationella konflikternas betydelse. Utan kunskap om första världskriget går det inte att förstå andra världskriget. Utan kunskaper om andra världskriget går det inte att förstå samhällsutvecklingen efter krigets slut.
Tre delar
Bokens första del handlar om vad historia är och varför kunskaper i källor och källkritik är så viktigt. Teori varvas här med praktik, och källkritiska övningar återkommer sedan längre fram i boken. Inledningsdelen avslutas med en epoköversikt från äldsta tid till 1800-talets början.
Bokens andra del går på djupet och beskriver flera viktiga förändringsprocesser och händelser under 1800- och 1900-talet, till exempel Sveriges väg från kungamakt till parlamentarisk demokrati och tredje världens frigörelse efter andra världskrigets slut.
Den tredje och sista delen innehåller tema tiska längdsnitt och gör det möjligt att gå ännu mera på djupet. Längdsnitten tar upp Mellanöstern i historien och hur krig och fred har påverkat människor genom tiderna.
Översiktskartor
Boken innehåller tre stora översiktskartor. De visar hur världen såg ut vid sekelskiftena 1800, 1900 och 2000. Rutorna lyfter fram och betonar viktiga händelser och tillstånd. Tillsammans med de övriga kartorna i boken skapar de förutsättningar att visa globala förändringsprocesser.
Använder du den digitala versionen av Historia 1a1 kan du visa kartorna på storbildsskärm.
Lärarhandledningen
Till boken finns en lärarhandledning. Den fungerar som ditt stöd i vardagen och innehåller avsnitt om historiebruk, historiemedvetande, facit, lektionsförslag och annat som fördjupar och kompletterar bokens innehåll.
Digitalbok
Historia 1a1 finns också som digitalbok med naturligt inläst tal.