Vandrande fukt Strålande värme. Så fungerar hus
Bok av Carl-Eric Hagentoft
Varje dag möter vi fenomen som har att göra med fukt och värme. Vad är det t.ex. som gör att tvätt torkar olika fort beroende på om vi hänger upp den inne, ute eller om vi torkar den i en torktumlare? Varför blir det is på bilens framruta men inte på sidorutorna? Varför upplever vi trägolv som varmare än klinkergolv? I boken förklaras dessa till synes vardagliga och triviala händelser med samma fysik som vi kan nyttja för att skapa komfortabla, energieffektiva och fuktsäkra byggnader! Framställningen görs på ett personligt sätt av författaren där t.ex. egna köksexperiment och erfarenheter från stranden vävs in i ett Österlenperspektiv.
Denna populärvetenskapliga bok ger på ett lustfyllt sätt insikter i byggnadsfysik dvs. läran om värme, luft och fukt i byggnadens klimatskal, vilket består av byggnadens tak, väggar, fönster och grund. I boken förklaras hur och varför byggnader ska konstrueras som de görs, och varför vissa byggnadskonstruktioner lätt blir fuktskadade eller energislösande, varför det finns sjuka hus.
Alla kan ta del av och göra kunskapen i boken till sin egen. Boken är fylld med illustrationer och foton som används för att förklara, inspirera och samtidigt vara vackra att titta på. Speciellt intressant är givetvis boken för vetgiriga husägare och naturvetenskapligt intresserade personer. Alla lekmän och de som genom sitt yrke arbetar med byggnader har i denna bok en rik kunskapskälla att ösa ur!