Liknande böcker
Är högkänslighet en kameleont i sjukfrånvaron vid svår stress? Behövs i så fall mer specifik rehabilitering?
Bok av Ingrid Lindh
Personlighetsdraget högkänslighet är en anledning till utmattningssyndrom för den som inte känner till sin känslighet. Både högkänslighet och utmattning är svåra att observera i rummet vilket är ett krav som Försäkringskassan har på läkare i dag. Rehabiliteringen och sjukförsäkringsreglerna tycks motverka rehabilitering på grund av snål sjukskrivning och Försäkringskassan skrämmer. Det hävdas att sjukskrivning är skadligt men forskning som stärker argumentet tycks saknas. Jämlikheten går åt fel håll i sjukförsäkringen. Tiden har stått still när det gäller syn på kvinnors sjuklighet trots att kvinnor står för mest obetald arbetstid, vård av anhöriga och hamnar högre på skattningen för högkänslighet. Det är inte länge sedan det stod SVBK (sveda, -värk och brännkärring) i patientjournalerna.
Problem med nerverna? Boken är indelad i två delar; en studie och en praktisk del med enkla, praktiska stresshanteringstips samt ett MediYogapass för att lugna ett överstimulerat nervsystem.
Utöver Elaine N. Arons forskning om personlighetsdraget högkänslighet finns svensk forskning som visar att personlighetsdrag kan ha betydelse i samband med utmattningssyndrom. Kunskapen om högkänslighet blir ett viktigt argument för återhämtning och en gränssättare inför sig själv och mot omgivningen. Med organisationsteorins hjälp kartlägger författaren respondenters erfarenheter och samhällets attityder mot symtombaserade diagnoser och kvinnors sjuklighet, sjukförsäkringen och arbetsförmåga. Svår arbetsmiljö är en utlösande faktor till utmattningssyndrom. Kan det finnas andra orsaker till utmattning som gör att en mer unik rehabilitering behövs? Är rehabiliteringskedjan ett missvisande namn som enbart har till syfte att mäta arbetsförmågan? Forskningen visar att det kan uppstå skador på hjärnan i samband med utmattningssyndrom och brist på återhämtning. Vems är ansvaret? Samhällets? Arbetsgivarens eller ditt?
Med en personlig berättarstil delar Ingrid Lindh sina egna erfarenheter av stress sedan unga år och posttraumatisk stress på grund av ett tidigare arbete. Tystnaden från omgivningen och inte minst arbetsgivaren gjorde att hon länge tyckte att hon fick skylla sig själv. I tanken hade hon gått vidare, lämnat arbetet bakom sig, men till slut hann den tidigare anställningen upp henne i kropp och själ. Kunskapen om personlighetsdraget högkänslighet blev en kraftfull och läkande insikt men något fattades fortfarande. Ingrid har valt att själv leta lösningar för sin stress och delar med sig av sina praktiska tips i del två - hjälp till självhjälp. Du är inte ensam även om det känns så. En viktig del i att läka är att finna meningsfullhet i livet igen genom att förstå vad som hände, hantera och omvandla erfarenheten till något användbart för dig i ditt framtida liv, ett arbete den här boken representerar. Boken kan vara till hjälp för dig och din omgivning vid liknande situationer.