Liknande böcker
Bokbyggare
Bok av Johanna Dahlin
Läsandets, författarnas och bokens kulturella betydelser är kontinuerligt föremål för diskussion. Betydligt mindre uppmärksamhet har ägnats den verksamhet som är förutsättningen för en god bokutgivning, bokförlagen. Kanske till och med att kunskapen om vad ett bokförlag, med sina förläggare, redaktörer och formgivare, egentligen gör inte är så spridd. I den här boken beskrivs ett svenskt bokförlag och dess verksamhet under en trettioårsperiod. Vi får inblickar i hur manuskript tas emot, vad det är som formar en inriktning på utgivningen, hur det vardagliga arbetet på förlaget ser ut, vad som väntar böckerna när de publiceras och hur ett bokförlag kan resonera kring sin roll som kulturellt projekt. Ett drygt tjugotal författare redovisar dessutom sina erfarenheter av bokförlag och vad dessa kan betyda för det egna författarskapet.
Om redaktörerna:
Johanna Dahlin är forskare vid Linköpings universitet, där hon disputerade 2012 på avhandlingen Kriget är inte över förrän den sista soldaten är begraven som undersöker minnespraktiker kring andra världskriget i Ryssland.
Gustav Källstrand är forskare vid Linköpings universitet och Nobelmuseet. Han disputerade 2012 på avhandlingen Medaljens framsida som handlade om Nobelprisets genomslag i pressen.
Bengt Erik Eriksson är sedan mitten av 1990-talet professor vid Linköpings universitet och har även före det varit engagerad i text- och bokutgivning utifrån olika roller som författare, redaktör, handledare och lärare.