Bokrecensioner I 2008
Bok av Benny Holmberg
Att ge ut en antologi med bokrecensioner kan äga sin egen problematik. Hur intressant kan det vara att återge redan uttalade 'visdomsord' om enskilda böcker? Är inte 'tyckandet' dagsfärsk vara? Har inte sådana texter ett bäst-före-datum? Ja det kan tyckas så men enligt min uppfattning om det här med att recensera böcker så ser jag det inte som en envägskommunikation, att recensionen enbart är en monolitisk utsaga, en engångsdeklaration. Den kan också vara en påbörjad dialog med och mellan författare och läsekrets.
Om man som litteraturkritiker recenserar en bok så ger man sin egen tolkning, naturligtvis varken allenarådande eller ens slutgiltig. Varje omläsning transformeras genom ett nytt medvetande då vi människor förändras över tid. Därför kan en återläsning av en 'gammal läsning' ge nya impulser och en ny upplevelse av samma bok.
Jag anser att mycket av dagens dagsländetillvaro för böcker är av ondo då många boktitlar som är väl så goda faller i snar glömska. Istället kan intresset för specifika böcker växa vid en förnyad och fördjupad läsning. En recension kan initiera en sådan .
Det finns dessutom en kulturpolitisk vinkling, att många av de böcker som i dag ges ut aldrig ser 'dagens ljus' på någon kultursida eller blir belysta offentligt av aktiva läsare. Antologier med recensioner kan tjäna som propåer och apostroferingar för enskilda verk och hjälpa författare att bli 'upptäckta' av en läsekrets i efterhand.
Att publicera antologier med recensioner äger också litteraturhistoriskt intresse. Varje tidsepoks bokutgivning speglar sin tid och kan användas att avläsa densamma.
I denna första del finns 44 av mina recensioner under 2008 bland andra följande: Redaktör: Casia Bromberg, Det bästa som kan hända - 70 poeter om livet, Brombergs; Claes Andersson, Lust, Albert Bonnier; Chris Abani, Abigails liv, Celanders; Peder Alexis Olsson, Tändstickor, OEI editör; Eva-Lena Klint, Katarina Wikars, Lise Indahl, Gudrun, Bokförlaget Mormor; Klas Lundström, Amazonas, Reportage från Jordens lungor, Murbruk förlag; Richard Yeates, Revolutionary Road, Norstedts; Tom Wolf, Trippen, Norstedts; Knut Larsson, Krokodilstaden, Kartago förlag; Sven-Olof Karlsson, Svenska ödehus, Natur&Kultur; Percival, Arton Dikter, CKM förlag; Marco Smedberg, Vietnamkrigen, 1880- 1980, Historiska Media. m.fl
Detta är den första utgåvan i en serie antologier med recensioner jag skrivit under åren 2008-2013 i Tidningen Kulturen.
Mycket nöje kära läsare!
Text ©Benny Holmberg: litteraturkritiker, recensent, essäist, medlem i Författarförbundet. Utgivit ett antal egna böcker, medverkat i antologier och tidskrifter med noveller, essäer, gjort skönlitterära radioföljetonger och resedokumentärer för Radio P4. Medverkat på DN-debatt och i debatter i SVT och TV4.
Omslag/illustration ©Monika Lind-Holmberg: Konstnär, illustratör, grafisk formgivare, skribent.