En god bok om konsten att njuta av ost och vin
Bok av Michel Jamais
Michel Jamais - En av Sveriges ledande auktoriteter i konsten
att kombinera mat och vin. Har en gedigen bakgrund som kock och
sommelier och är idag verksam som föreläsare, utbildare och vinskribent.
Leder kurser på Restaurangakademien och anlitas flitigt
som föreläsare på restauranghögskolan Grythyttan.
Ost, vin och bröd. Sida vid sida. Tålmodiga och vänskapliga. Men hur är
det ställt med de tre vännernas vänskap egentligen? Ost och vin har
funnits i våra hem lika länge som huskatten. Borde ämnet "ost och vin"
då inte sedan länge ha varit lika väl utforskat som allt annat som vetenskapsmän
lägger ner ett helt liv på att befästa med sin forskning? Har
vi egentligen forskat i ämnet och kan och borde man egentligen forska
i något så subtilt och subjektivt som mötet mellan osten och vinet? Eller
ska vi helt enkelt nöja oss med det slumpmässiga facit vi får när vi njuter
av de båda ihop?
Nej, någon forskning i ämnet behövs inte. Vad vi däremot kan behöva är
några goda råd och riktlinjer för att med snabba resultat nå mer lyckade
smakhöjder än vi kanske gör om vi famlar ovetandes om smaker och
effekter av smakmöten.
I Michels Ost & Vin kan du läsa lite allmänt om ost, från framställning
till typindelning, och du får också massa tips på spännande ostar och
goda vintyper därtill. Du får välgörande råd om hur du kan skapa en
välbalanserad ostbricka eller buffé utan att vinet smakar konstigt. Du
får också tips på mer specifika kombinationer mellan en ost och ett vin
med utgångspunkt för en rad spännande tillbehör som
öppnar upp famnen för vinets mångfald av smaker
och aromer. Låt Michels Ost & Vin bli din ledsagare
på dina smakresor. Resor som alltid
slutar lyckligt.