Hälsingland : världsarv och kulinariskt

Bok av Alwa Woxlin
Bok om Hälsingland och dess historia, om Världsarvet Hälsingegårdarna, om närproducerad mat och dryck förr och nu. Den handlar om seder och bruk, om folktro och matlagningstraditioner och därmed också många recept på mat och dryck från förr. Flera drivande eldsjälar i vårt landskap, som kämpar för det närproducerade idag, presenteras i boken. Landskapet med dess blånande berg, djupa frodiga skogar och vackra kristallklara sjöar är fyllt av mystik i både saga och verklighet. Den storslagna naturen, fritids ak tivite terna och UNESCO:s Världs arv Hälsingegår dar ökar antalet besö ka re till land skapet. Fler och fler vill se de vackra gårdar na och hitta de små före ta gen som tillverkar när pro duce rade kuli nariska kvali tets pro dukter med recepten från förr. I denna bok finns kort om gårdarna, om seder och bruk, om folktro och mat lagnings tradi tioner och själv klart också re cept på mat och dryck från förr. Några, av fler och fler som erbjuder när pro ducera t, berättar om sina företag.