Mumien på Spökskolan
Bok av Jesper Lundqvist
Det är bara Em som kan höra krafsandet inifrån kistan. Någonting rör sig där inne. Något som vill ut. Något som inte får upptäckas, speciellt inte av rektor Vektor. Det skulle betyda slutet för Em och hennes vänner. Och som om det inte vore nog brottas Em med sin egen hemlighet. Ett hot så fasansfullt att hon knappt vågar tänka på det.
"Mumien på Spökskolan" är en fristående uppföljare till "Spionen på spökskolan" som båda är en del av urban fantasy-trilogin om eleverna på Spökskolan. Prisbelönte författaren Jesper Lundqvists ä känd för sina uppskattade och rimmade mästerverk för de yngre. Som "Vi letar skatt" och "Alla dör", samt de historiska och språkförändrande böckerna om Kivi, Monsterhunden, Goraffen och Drakbrakaren!
OLIKA förlag tilldelades Rättvisepriset 2012 och Stenbecksstipendiet för sitt arbete för jämställdhet och jämlikhet i bokvärlden. Boken är tryckt i vår geografiska närhet på miljöcertifierat papper och tryckeri.
Sagt om boken:
Jesper Lundqvist skriver för både små och större barn, och för barnradion. Om man skulle beskriva honom med ett ord så skulle det bli klurig. Det gäller både berättelserna och språket han skriver dem med. Han vrider och vänder på historierna på ett högst njutbart sätt. I första boken var det Silas som var huvudperson, nu är det Em, Em som är en skiftare, vilket betyder att hon kan skifta från att vara tvåbent till att få päls och börja springa på fyra ben. En dag hittar vännerna i ett källarrum en sarkofag från det gamla Egypten, och inifrån hörs en röst. Nu börjar hemligheter avslöjas. Vem finns i sarkofagen? En mumie? Vart har Vingela tagit vägen? Vad planerar den elaka rektor Vektor? I Mumien på Spökskolan är det kusligt på riktigt ... Och även om det handlar om zombier, vålnader och demoner är det väldigt roligt.
Gull Åkerblom, BTJ
Sagt om Spionen på spökskolan, i samma serie:
I Spionen på spökskolan, som är hans [Jesper Lundqvists] första bok för slukaråldern, fortsätter hans ekvilibristiska språkglädje. Den lyser här med en än starkare kraft som spiller över på både handling och personer, kanske mest i skildringen av skolvaktmästaren Vingela som har noll koll på de riktiga orden och därmed skapar egna, nya. [] Detta är en ruggig bok med spöken, gastar, vålnader och demoner på fullaste allvar. Men det är också roligt och drastiskt. Som högläsningsbok borde den fungera perfekt. Då kan man skratta och rysa tillsammans och dessutom diskutera och fnissa åt ordlekarna.
Gull Åkerblom, BTJ
Som bibliotekarie ber barn mig ofta att rekommendera roliga eller spännande böcker. De senaste åren har allt fler börjat efterfråga spännande och roliga böcker. Vilket alltid får mig att svettas lite. Titlarna i den kategorin är ganska snabbavverkade. Därför är det extra roligt att hitta en ny bok att tipsa om.
Kojojosch
Tokgillade! En sådan där mysrysig kapitelbok för de lite modigare (den var faktiskt mycket läskigare än jag hade förväntat mig). Lundqvist vågar verkligen ladda på oddsen och försätta sin stackars rädda huvudkaraktär i jobbiga situationer. Det känns verkligen som att han tar läsarna på allvar på det sättet.
Bokpandan
Jag blir så förtjust i berättelsens lekfulla sätt att lyfta fram svårigheterna i att hitta sin plats och om att höra till. Det finns så många fantasifulla detaljer i berättelsen, här vimlar det av livrädda vampyrer, otäcka tentakelmonster och gastar av olika slag. Vaktis i sig är en otroligt rolig karaktär som gjorde att jag fnissade högt flera gånger!
Midnattsord
Detta är en bok för slukaråldern 9-12 år, men som läsande förälder tyckte jag också att den var kul. Den för tankarna till Roald Dahl, som var en av mina favoritförfattare när jag var i slukaråldern.
Annas fotnoter
Den här boken var både vardaglig och övernaturlig. Den hade en