Vårt dagliga bröd
Our daily bread
Bok av Gösta Larsson
Malmö 1908 - 1909. Åren för sprängningen av det brittiska strejkbrytarfartyget Amalthea i Malmö hamn och den landsomfattande stor strejken med 300.000 strejkande arbetare. Aldrig var Sverige så nära en revolution och strejken väckte stor internationell uppmärksamhet.
I Malmö, en stad med 70 000 invånare, får vi följa 5-barnsfamiljen Hammar under dessa dramatiska år. Familjen har svårt att få maten att räcka för dagen. 7 dagars arbetsvecka förslår inte. Svälten är nära och pantbanken blir en nödvändighet för överlevnad. Far är snörmakare och mor städerska. Unge Erland avslutar sin skolgång, tvingas ut i arbetslivet som elvaåring och hyser skaldedrömmar.
VÅRT DAGLIGA BRÖD, skriven av svensk-amerikan ske författaren Gösta Larsson (1898 - 1955) publicerades ursprungligen på engelska och utkom 1934 i New York.
Med förord av Torbjörn Flygt.
Vårt dagliga bröd är första delen av författarens trilogi om ett Malmö under 1900-talets första årtionden.
Bok skriven på 30-talet som utspelar sig i Malmö i början av 1900-talet. Vi får följa en familj i en fattig vardag, och deras mödan att få ihop pengar och mat för dagen. Intressant inblick i stadens och Sveriges historia, boken överraskade positivt!