Mårten Hultenberg : sakrala objekt
Bok av Mårten Hultenberg
Hundratusentals svenskar har någon gång mött Mårten Hultenbergs konst - de flesta sannolikt utan att vara medvetna om det. Skolbarnen på studiebesök i Lunds domkyrka stannar upp vid en av ljusbärarna. Boende och personal på Seniorboendet Skogshill ser altarskåpet förändras när luckor öppnas och stängs. Studenter och församlingsmedlemmar i Västerkyrkan har en gemensam andaktsbild. Alla som ser påven Franciskus Sverigebesök på tv ser också processionskorset och ljusstakarna.
Mårten Hultenbergs konstnärskap sträcker sig över sex årtionden och utgör ett markant bidrag till den svenska kyrkokonsten. Denna bok är en introduktion till hans bildvärld.
I Mårten Hultenbergs arbeten förenas medeltidens material och hantverkstraditioner med en modern konstsyn, främst formad av 1950- och 1960-talens informella måleri i Europa. Centralt i hans produktion finns det fria konstnärliga arbetet med kristendomens symboler - enkla gestaltningar av glorian, korset, kronan och törnet, ofta i fragmentarisk form och med bladguld som en kännetecknande ingrediens. Det är bilder som återspeglar det gudomligas strålglans, men de framstår också ofta "trasiga", eller på annat sätt ofullständiga, som om de samtidigt försökte beskriva sitt innehålls outsäglighet. Hos Mårten Hultenberg är det ofullkomliga också en formell strategi. Utelämnade bildområden skapar spänningsfält i kompositionerna, och genom hans otvungna materialhantering kommer ett personligt handlag och formtänkande till uttryck.
Med utgångspunkt i denna produktion har Mårten Hultenberg även utfört en stor mängd beställningsarbeten i svenska kyrkorum. Altarskåp, ljusbärare, processionskrucifix och mycket annat har fått sina utseenden på hans ritbord. Ett exempel är den mandorlaformade ljusbäraren i Lunds domkyrkas södra sidoskepp. Till de offentliga uppdragen hör även rekonstruktioner av medeltida kyrkoskulpturer, traditionsenligt skurna i ek, bemålade och förgyllda.
Bokens 128 sidor innehåller ett urval av Hultenbergs arbeten, från olika perioder av hans produktion, samt artiklar av konsthistorikern Cecilia Hildeman Sjölin och teologen KG Hammar och en biografisk översikt.