Liknande böcker
Friterad orm i Guangzhou
Bok av Stephan Rössner
Föreliggande samling av reflekterande reseberättelser har alla mer eller mindre anknytning till författarens stora intresse för mat. Stephan Rössner sysslar i sin profession med fetma, aptitreglering och viktkontroll, kliniskt och vetenskapligt och samtidigt är ett av hans stora fritidsintressen att jobba i köket. Nästan samtliga berättelser har en titel med alliteration, som i isländsk anda försöker sammanfatta budskapet i betraktelsen.
Otaliga är de timmar när han hängt i flygplatslounger och inväntat försenade flygplan, förbannat tekniska störningar, överbokningar eller annat transportstrul. Många av föreliggande betraktelser har skrivits eller dikterats lite sömnigt, när tiden blivit för lång för mera kvalificerat läsande av vetenskapligt material eller ens skönlitteratur. Allt är självupplevt, men i vissa fall har den ursprungliga upplevelsen också fungerat som utgångspunkt för en allmän betraktelse, lite litteratursökning, kuriosamaterial i vetenskapliga tidskrifter, udda betraktelser i lokala tidningar osv.
Det finns ingen ordningsföljd och när bidragen är ordnade alfabetiskt, så blir slutresultatet lika slumpmässigt i alla fall. Några av betraktelserna speglar reseupplevelser som ligger många år tillbaka - detta material har bokstavligen legat och mognat för att vänta på ett lämpligt tillfälle att gå i tryck. Och några, vilket framgår av texten, är pinfärska observationer. På det hela taget förmedlar Stephan Rössner ett gediget läsnöje, måhända också kanske ett återseendets leende eller rentav en igenkännande reflektion.