Liknande böcker
Mörkläggning : och 51 andra kränkningar av den kubanska statens oberoende
Pruebas de contactos
Bok av Raúl Rivero
Brott: Att ha utfört handlingar som syftar till att kränka statens oberoende och territoriella integritet.
Så står det i åtalet mot Raúl Rivero, undertecknat av en allmän åklagare i Havanna den 31 mars 2003. Att kränka den kubanska statens oberoende och territoriella integritet är lätt det är bara att rapportera om vad som händer inne i landet. Det har journalisten och poeten Raúl Rivero gjort sedan slutet av åttiotalet. För sitt skrivande dömdes han till tjugo års fängelse.
Raúl Rivero berättar om kubaner som lever på poker, på tuppfäktningar, prostitution, om människor som drömmer, luras, fängslas, längtar. Han berättar om dem som försöker fly och om dem som stannar. Det är sakliga observationer och ställningstagande krönikor i skarp kontrast till resekatalogernas annonser och korrespondenternas snabba rapportering.
Varsågod: 52 kränkningar av den kubanska staten, det vill säga beskrivningar av den kubanska verkligheten. Sedda och beskrivna inifrån ett system som hellre mörklägger än tillåter information att spridas i någon riktning.
Raúl Rivero, klippa i Kubas demokratirörelse, har bestämt sig för att bara berätta och berätta sig till döds. Ibland är det likt små fina noveller som Hjalmar Söderberg. Ibland tragikomisk absurdism som Kafka. Ibland indignationsreportage som Slavenka Drakulic. Och för den som bryr sig om Kuba är det rakt igenom toppintressant.
Magnus Linton i Arena om den engelska utgåvan.
Raúl Rivero, född 1945 i Morón, Kuba, var redan före trettio år fyllda en hyllad och prisbelönt författare och poet. Under sjuttiotalet arbetade han som korrespondent för den statliga kubanska nyhetsbyrån i Moskva. 1991 bröt han med den kubanska regimen, när han tillsammans med nio andra intellektuella skrev under ett brev till Fidel Castro med en uppmaning om att frige de politiska fångarna och genomföra demokratiska reformer. 1995 startade Raúl Rivero en egen oberoende pressbyrå, Cuba Press, som samlade många av de främsta oberoende journalisterna i landet. Raúl Rivero har under tiden som dissident även skrivit för tidningar som El País, Le Monde, Miami Herald och organisationen Reportrar utan gränser. I april 2003 dömdes han till 20 års fängelse. Han hade hunnit avtjäna 20 månader när han släpptes på grund av dålig hälsa och påtryckningar från Spanien. Sedan april 2005 bor han i exil i Madrid och arbetar bland annat som krönikör för dagstidningen El Mundo.
Silc, Svenskt internationellt liberalt centrum, är en liberal stiftelse som arbetar med demokratibistånd. Silc förlags skrifter tar tempen på arbetet för demokrati i olika delar av världen. Boken Dawit och Friheten fick hela Sverige att få upp ögonen för den svenska fängslade journalisten Dawit Isaak i Eritrea. www.silc.se