Liknande böcker
Renässansmat : recept och mathistoria från Vasaättens tid
Bok av Erik Cardfelt
Midsommaraftonen 1523 tågade Gustav Vasa in i Stockholm och markerade att medeltiden slutade och renässansen började - fast det visste han ju inte själv.
När barnbarnsbarnet Kristina hundratrettio år senare abdikerade och flyttade till Rom hade en hel del förändrats, inte minst matkulturen.
Den katolska kyrkans hårda fasteregler försvann med reformationen.
Att Sverige blev större till ytan genom erövringarna i Baltikum och Tyskland gav medborgare med andra mattraditioner och sätt att tillaga mat på.
Upptäkten av nya världsdelar och handelsvägar förde nya råvaror till Europa, råvaror som också nådde hit.
Varför en bok om mat från den svenska renässansen?
Jo, för att Sveriges historia - för att travestera Erik Gustaf Geijer - är en historia om dess måltider.
"Renässansmat - Recept och mathistoria från Vasaättens tid" är en modern kokbok med recept anpassade för dagens Sverige. De flesta ingredienser finns i vanliga matbutiker.
Men boken är också en kulturhistorisk beskrivning av den svenska renässansen, då så mycket förändrades.
Karin Olsson skrev 1994 den första svenska kokboken med afrikanska recept "Mat från Afrika", och var redaktör för en serie med böcker om afrikansk kultur.
Bok nummer två i serien var en bok med sånger från Afrika och den tredje och avslutande delen "Textil i Afrika" skrevs av Erik Cardfelt, som också stod för den grafiska formgivningen av böckerna.
2005 utgav Karin Olsson och Erik Cardfelt boken "Mat från Öland" med klassiska recept från Sveriges gröna ö.
Agnes Hulthén har under många år arbetat med att levandegöra den svenska historien och inte minst bidragit till att lyfta fram ett av Sveriges mest bortglömda fältslag, det vid Axtorna i Halland 1565. Mer än 4 000 människor dog, men eftersom danskarna vann har svenskarna glömt slaget, och då Halland idag är en del av Sverige är inte heller danskarna särskilt intresserade av att hålla minnet vid liv.