Liknande böcker
Vi reser och lär
Bok av Martin Nauclér
Den som har rest och upplevt andra länder och miljöer, och mött människor som vuxit upp i främmande kulturer, har betydligt större möjlighet att orientera sig i en alltmer krympande värld, och aldrig tidigare har vi rest så mycket och så långt som vi gör idag. Att semestra på andra sidan jordklotet är inte längre ett privilegium för ett fåtal.
Några lärare på Lindeparkens/Enskede Gårds individuella program med estetisk inriktning började bygga upp ett kontaktnät för att få impulser från skolor i andra länder, som arbetade med estetiska ämnen och elever med utvecklingsstörning.
Kontakterna resulterade i att Lindeparkens estetiska klass började resa utomlands för att utbyta erfarenheter med andra liknande skolor. Eleverna spelade teater för varandra, anordnade workshops och bildutställningar. Lindeparken fick också ta emot besök från de skolor de hade besökt.
Lärarna upptäckte att eleverna som deltog på resorna utvecklades snabbare än elever som inte hade varit på liknande resor. Resandet visade sig vara en fantastisk källa till utveckling för eleverna med utvecklingsstörning.
Alla utvecklas och växer som människa när man reser.
Denna sanning gjorde att ett lärarlag kring den estetiska klassen började utveckla en inlärningsidé. Lärarna byggde upp undervisningen kring en resa. Först bestämde man sig för vart man skulle resa. Därefter undersökte man om det var möjligt att genomföra resan och sedan startade en lång process för att kunna verkställa resan.
En viktig aspekt med utlandsresorna är också hur de svenska ungdomarna tas emot. Genom att de först och främst behandlas som turister och gäster i ett annat land får de också en annan identitet, de behandlas som vuxna.
Fotografen och författaren Martin Nauclér har följt Lindeparkens klasser på tre resor - till Kina, Italien och Sri Lanka. Resorna skildras i denna bok som också innehåller intervjuer med elever, föräldrar, lärare, och skolans psykolog.
English summary.