Tre mord begås och Stenungsund-polisen med kriminalkommissarie Eddie Öhlund i spetsen börjar nysta i fallen. Eddie mår inte bra och dricker för mycket efter att ha mist sin älskade i en bilolycka. En dag korsas hans och Stella Harts vägar och hans liv tar en ny vändning.
För mig är detta ingen renodlad kriminalroman utan lika mycket en relationsroman. Dels får man följa de tre fallen som hamnat på deras bord, men lika mycket ägnas åt livet utanför polisportarna och människorna runt omkring, och en del av dessa flätas givetvis in i morddelen. Det är missbruksproblem, problematiska familjeförhållanden, otrohet, svartsjuka, saknad och sorg...
Tempot är lugnt och behagligt och boken kändes mer mys än action, en spännande bok att slappna av till, och för mig fungerade det fullt . Det fanns en hel del av målande beskrivningar och även dessa kändes rätt.
Detta är första delen, fristående, i en serie om Stenungsundpolisen och mord i skärgården.
Lise Tremblay, född 1957, är en fransk-kanadensisk författare som debuterade 1990 och har belönats med ett antal priser. "Huset på Saint Pauls väg" utkom 2015!
En liten lättläst bok om en fars död och en mors galenskap genom dotterns berättelse. Tankar, funderingar och reflektioner vid sin pappas dödsbädd i Blå rummet, och på besöken hos sin mamma på psykiatriska avdelningen i Vita rummet. Hur det har varit att leva i ett hem med en galen mor och en lugn far som har försökt att hålla ihop hela familjesituationen. Man får även en inblick i föräldrarnas uppväxt med fattigdom och psykisk ohälsa. Det är en känslosam resa man som läsare tas med på, en stor del av innehållet tar upp jobbiga saker i livet, men ändå känns inte läsandet tungt. Ledsamt, vemodigt, men ändå vackert!
Ett tilltalande yttre och ett intressant inre
Många gånger när man ska försöka få till förändringar, små som stora, är man så peppad att man går ut för hårt och det fungerar en kortare tid innan man tappar orken då slutresultatet inte visar sig snabbt nog. Denna bok fokuserar på att ta det i saktare mak och i mindre steg. Underrubriken är också "små förändringar, stora resultat"!
Amerikanen James Clear är författare, fotograf och föredragshållare inom personlig utveckling, och boken startar upp med förord av Olof Röhlander som är författare, inspiratör och mental tränare, för att sen övergå till James Clears berättande om olyckan han var med om sista dagen av hans andra läsår i high school och som hade kunnat kosta honom livet. På några sidor får läsaren följa hans väg tillbaks till livet och fram till där han är idag.
Jag kan inte säga att jag sen fastnade i boken, till en början, då den kändes för analyserande, för invecklad, för... Den delen kändes mer som den skulle passa t.ex. företagare och idrottare. Men en bit in i boken lossnade det då innehållet blev mer allmänt, och jag blev helt fast i vägen mot målet, vanorna, beteendet och förändringarna. Helt enkelt vad att tänka på och hur att lägga upp förändringen mot ett rikare och mer tillfredsställande liv.
Det ska tilläggas också att det finns några få partier som innehåller resultatet av plågsamma djurförsök för de läsare som vill undvika den delen.
Första delen i deckarserien med kriminal-kommissarierna Nick Johansson och Klara Pil som huvudpersoner.
"Försvunnen" är en lättläst bladvändare med ett jobbigt innehåll. Jobbigt på det sättet att den handlar om pedofili.
Två flickor, sex och åtta år gamla, blir bortförda och hålls fångna av den psykiskt störda mannen Jonathan som redan som barn hade en förstörd och sjuk hjärna. Under händelsens gång får man inflik av segment från hans barndom. Kriminalarna jobbar hårt från noll för att hitta flickorna...
Det är en brutal äkta beskrivning av verkligheten, inget för den som har svårt att läsa om barn som far illa. Själv retade jag mig mest på kriminalpolisen Klara och hennes störda beslut att både stanna kvar och dessutom skaffa barn med en man som både misshandlade och utsatte henne för sexuella övergrepp. Tidigt tappade jag respekten för henne och tyvärr tog min irritation jag kände för hennes sjuka beslut över resten av handlingen. Jag hoppas hon i nästföljande böcker har tagit itu med sitt liv och blir en kriminalare man kan känna respekt för. Men ja tack, jag läser gärna de andra böckerna i serien:
Spårlöst
Förföljda
Jagad
En av de största myterna, mödomshinnan, uppfanns med största sannolikhet av auktoritära män för att begränsa kvinnan genom rädsla. Tyvärr fortsätter Slimani att sprida denna myt vidare.
Detta är en reportagebok av den marockanska journalisten och författarinnan Leïla Slimani som sedan många år tillbaks är bosatt i Paris, Frankrike. Hon har skrivit en bok där ett antal marockanska kvinnor har fått kommit till tals om deras liv, deras sexualitet, och om kvinnans situation i Marocko. Hur det är att tvingas leva begränsat utåt men samtidigt finna vägar till en viss frihet i det fördolda. En bok om kvinnans frigörelse i den arabisk-muslimska världen.
En viktig bok med "öppet" innehåll!
Arkitekt Else-Marie Bengtsson, Härnösand, har avlidit...
Maktlösheten hos maktens män och döttrar som ska skyddas från sin egen knoppande sexualitet. Skammen och lusten.
Fru Else-Marie Carlberg, Uppsala, har avlidit...
Att ta ansvar och att välja bort ansvaret till förmån för annat.
Else-Marie Zetterström, Stockholm, avled stilla i sitt hem...
Babyboom, caffe latte, fria val och tiggare.
Geolog Else-Marie Bark, Vartofta, har avlidit...
Flerbarnsmamma, enbarnsmamma, ingetbarnsmamma.
Pressrådet Else-Marie Viklund, Gustavsberg, har gått bort.
Framstjärtar, p-piller och sex...
Veronicas liv, hennes värld, det som var då, det som är nu. Veronicas betraktelser, känslor, förhoppningar, relationer. Boken är bara så himla bra och äkta, och jag kände en stor tomhet inombords efter avslutad läsning. En bok som verkligen berörde på djupet!
Boken börjar bra med tvära kast i rör(l)iga tankar som far fram och tillbaka, hit och dit. Tankar om kärlek, tankar om döden. Intressant fakta varvas med ordspråk. Livet som mamma och pappa med barn. Möss och löss. Döda kosmonauter och konstnärsmonster. Dåtid, nutid, framtid. Den kosmiska kärleken!
Fas 1, den överaktiva hjärnan, går sen över i en Fas 2 då äktenskapet mellan hustrun och maken genomgår en kris, och här tappar berättelsen i fart och blir mindre intressant med alla hennes grubblerier kring detta. Sen övergår det i en Fas 3 vilken känns både ledsam och tragisk.
Personligen hade jag sett att Fas 1 hade fortsatt hela boken igenom, att Offill hade bakat in allt i en härlig rörig massa.
En Nathalie Svensson- och Johan Axberg-deckare, femte boken i serien, och den kan läsas fristående.
En ung tjej är på väg till lussefirandet där hon ska vara lucia i tåget, men försvinner på vägen dit efter att ha hoppat in i en bil. Har hon försvunnit självmant med tanke på bråken med sin pappa angående pojkvännen, en ensamkommande flyktingpojke? Har ex-pojkvännen som inte släppt den 16-åriga Ebba något med försvinnandet att göra? Eller lärar-pervot? Kanske en okänd man som varit ute efter en ung tjej? Sen har vi även Ufot och avundsjuka kvinnliga klasskamrater...
...Eller? Ett vet jag iallafall, denna tjocka spännande pusseldeckare är den bästa hittills av Moström. En av de bättre böckerna jag har läst på länge överlag!
ADN...Moström tar upp ett intressant ämne i denna bok, mer ska jag inte säga för att inte avslöja för mycket. Ett antal fridfulla dödsfall inträffar där offren lämnas med en blå ros i sina knäppta händer. Det är spelskulder, sobrilberoende och attraktion mellan kollegor, men vad är det här med bortpetande av krutonger i salladen? Och vad är det Carolina har så svårt att förstå? Och är det inte dags för kriminalkommissarie Johan att ta ställning?
Handlingen kändes seg och jag fick inte till någon större spänningskänsla till en början. Alldeles för långt in i boken kände jag att allt var inne på rätt spår igen. Äntligen kunde jag inte slita mig från boken! Privatliv varvas med yrkesliv och återigen fick Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp lite att bita i.
Tjock bok. Utläst på nolltid. Beroendeframkallande.
Två våldtäkter och ett mord på tre blonda skötsamma kvinnliga studenter, tre misstänkta... en kille som är med i den manliga studentföreningen Ynglingaorden, en mammas pojke, och en f.d. pojkvän till den mördade tjejen. Har förövaren valt offren slumpmässigt eller finns det en gemensam nämnare? Teamet i Rikskriminalens gärningsmannaprofil jobbar intensivt på att hitta förövaren och för att förhindra, vad de befarar, ett fjärde överfall.
Och det här med nät-dejting kanske inte alltid är så smart...