Systerklockorna

Søsterklokkene
Bok av Lars Mytting
Systerklockorna har under årtionden ringt över bygden. Det ryktas att klockaren blivit döv efter bara tre mässor. Bygden är Gudbrandsdalen och den står inför en hel del förändringar. En ny präst flyttar in i prästgården och bara en kort tid senare kommer en man från Tyskland med stora planer för bygden. Klockornas ringande blir inte lika självklart.
Det här är berättelsen om en glesbefolkad landsbygd i Norge och dess invånare. De gamla systerklockorna vid den lilla stavkyrkan är något av bygdens stolthet då deras fantastiska klang inte liknar något annat. De tillverkades som en hyllning till två tvillingflickor, och det sägs att systrarnas bildvävnader siar om framtiden. Året är 1879 och en ny präst har precis flyttat in i den gamla prästgården där den unga Astrid arbetar. Astrid är ättling till tvillingsystrarna och stolt över klockorna. Samtidigt anländer en okänd man från Tyskland till byn, och hans planer gör att stavkyrkan och hela dess omgivning går en oviss framtid till mötes.

Aktuella frågeställningar
Den här boken är full av frågeställningar som lätt kan appliceras på vår tid, där bevarande av kulturarv ofta ställs mot modernisering och utveckling. Den frågar bland annat hur mycket som måste gå förlorat för att vi människor ska kunna uppnå det vi behöver eller tror oss behöva. Författaren målar upp konflikten mellan gammalt och nytt på ett sätt som känns realistiskt och drömskt på en och samma gång. Boken lyckas kombinera skrönor och gamla legender med en historisk skildring av en landsbygd som inte längre existerar. Den blir långtråkig på sina håll, men är ändå läsvärd tack vare den speciella stämning den bygger upp.