Älvdansen

Bok av Kamilla Oresvärd
När en elvaårig flicka blir kidnappad misstänkts hennes styvfar Frank för gärningen. Men tiden går och ingen lösning på fallet har hittats. När ännu en ung flicka försvinner spårlöst riktas misstankarna återigen mot Frank som bestämmer sig att ta hjälp av en kvinna vid namn Mona för att får reda på vad som har hänt.
Det här är den andra delen i Oresvärds serie om Vargön. Boken är en spänningsroman och det är verkligen en läsvärd bok.

Mona Schiller, bokens huvudperson, är en orädd kvinna som tillsammans med sin hjälpreda Hedda åtar sig ett detektivfall. De ska försöka utreda vad det egentligen var som skedde när Elsa, en elvaårig flicka, blev bortförd framför sin styvpappas ögon 18 år tidigare. En ny flicka försvinner och polisen söker då upp Frank, Elsas styvpappa. Mona och Heddas uppgift blir att rentvå honom. Mona och Hedda är inte alltid överens om hur det här ska ske och deras olikheter ger än mer spänning till berättelsen.

När Mona och Hedda börjar gräva i fallet märker de mycket snart att det är riktigt mörka krafter som lurar i samhället. Vem kan de egentligen lita på? Vägen mot sanningen kantas av misstro, rädsla och av religiös fanatism. Är det kanske en religiös grupp som ligger bakom de märkliga försvinnandena eller är det något annat som försiggår i den lilla byn? Kommer Hedda och Mona att kunna rentvå Frank innan det är för sent eller kommer polisen med för starka bevis mot honom?

Vad jag tycker om boken
Om man är en läsare som gillar trolska naturbeskrivningar, lite religiösa kopplingar och en berättelse som hela tiden ger små ledtrådar är det här rätt bok att läsa. Ledtrådarna innebär att läsaren kan lista ut hur saker och ting hänger samman men de leder inte till att boken blir tråkig. Boken har ett bra driv och korta kapitel. Språket är välskrivet och skildringen av karaktärerna fungerar bra. Trots det finns det något som gör att jag inte riktigt fastnar i den här boken. Det har nog att göra med kopplingarna till mysticism, religion och liknande. Det här är ingen deckare i den bemärkelsen.