Systerklockorna

Søsterklokkene
Bok av Lars Mytting
Systerklockorna har under årtionden ringt över bygden. Det ryktas att klockaren blivit döv efter bara tre mässor. Bygden är Gudbrandsdalen och den står inför en hel del förändringar. En ny präst flyttar in i prästgården och bara en kort tid senare kommer en man från Tyskland med stora planer för bygden. Klockornas ringande blir inte lika självklart.
Berättelsen utspelar sig under 1800-talets andra hälft i en isolerad by i norska Gudbrandsdalen, Butangen. I centrum för berättelsen står en urgammal stavkyrka och dess kyrkklockor, vars historia sedan länge hänger samman med släkten Hekne. Astrid Hekne har därför ett särskilt band till kyrkan, och när prästen i byn bestämmer sig för att sälja kyrkan till kulturintresserade tyskar i Dresden hamnar de i konflikt. Prästen Kai Schweigaard vill nämligen modernisera kyrkan och fördriva gamla, hedniska sedvänjor. Hans och Astrids spirande kärlekshistoria kompliceras dessutom av att den tyska arkitekten Gerard Schönauer anländer till Butangen för att dokumentera och rita av den gamla stavkyrkan. Schönauer förälskar sig i både Astrid och stavkyrkan.

Boken är inte bara en kärleksroman, den har fler bottnar än så. Mötet mellan det gamla och det nya är ett annat tema. I Butangen har invånarna levt på samma sätt i hundratals år och Mytting målar en fantastisk bild av det vackra landskapet och sedvänjorna bland människorna i byn. Kontrasten mot den moderna staden Dresden är slående. Boken har även magiska och övernaturliga inslag, vilket bidrar till en poetisk känsla. Samtidigt är det en historisk skildring av en inbunden norsk by utan större kontakt med omvärlden.

Mytting skriver fantastiskt bra och det är lätt att svepas med i berättelsen. Den som fascineras av historia, sagor och folktro kommer att gilla “Systerklockorna”.