Den andra dödssynden

Bok av Jan Guillou
Det har blivit 1980-tal och nästa generation Lauritzen tar över. Man ger sig in i fastighetsbranschen, där enorma vinster lockar samtidigt som Eric Letangs advokatbyrå skördar framgångar i denna nya tidsålder, där egoismen blomstrar. Något som Eric med hjärtat i 68-rörelsen till en början har lite svårt för, men sedann lyckas dra nytta av.
Det här är den nionde delen i Guillous romanprojekt Det stora århundradet. Här berättar han om det giriga 1980-talet då många blev oförskämt förmögna medan andra förlorade allt de ägde. När vi slängs in i handlingen är det dags för den nya generationen Lauritzen att ta makten och få familjens förmögenhet att växa. De lockas av fastighetsbranschen som de ger sig in i med en hänsynslöshet utan dess like. Familjens svarta får, Eric Letaing, håller sig dock till sin advokatbyrå där han försvarar kurder, palestinier och oskyldigt incestanklagade män.



En intressant historielektion
Den andra dödssynden passar såväl den yngre läsaren med behov av en ordentlig lektion i samtidshistoria som den som faktiskt upplevde 1980-talet. Boken ger en härlig inblick i en tid som präglades av Falklandskriget, Fermentaaffären, Palmemordet och det kalla kriget med alla ubåtsjakter. Den utgör en resa tillbaka till en tid som känns långt borta och ändå förvånansvärt nära på en och samma gång. Guillou kan konsten att berätta om de historiska skeendena utifrån ett globalt perspektiv samtidigt som han väver in de svenska synvinklarna. Han tar också med sina egna erfarenheter i berättelsen, vilket gör den extra intressant. Boken hade gärna kunnat vara något kortare, men humorn gör att man inte tänker så mycket på längden.