Knutby

Bok av Jonas Bonnier
Denna bok om Knutby är en roman baserad på verkliga berättelser om sekten i Knutby. Året var 1997 när allt startade och sedan följde sju år av allt värre händelser i församlingen Filadelfia. I församlingen sker hemska maktutövanden och sexuella övergrepp. Barn luras in i sekten och vuxna kan inte bryta sig loss.
I den här boken får läsaren i romanform ta del av händelseutvecklingen i det s.k. Knutbydramat. Det här är historien om en Filadelfiaförsamling som ansåg sig ha Kristi brud mitt ibland sig. Jonas Bonnier själv menar att Knutbydramat framför allt handlar om sex, makt och ond bråd död. Men det är också en berättelse om religiös fanatism av den värsta sorten och hedersförtryck i kristendomens namn.

Bakgrunden till Knutbydramat
Vintern 2004 hittades en kvinna död i Gränsta som ligger en bit utanför Knutby. Kvinnan skulle visa sig vara hustru till pastorn i Knutbys Filadelfiaförsamling. Samtidigt hittades en annan av församlingens medlemmar skottskadad. Pastorn, Helge Fossmo, fälldes så småningom för att ha påverkat barnflickan Sara Svensson att utföra båda brotten. Hustrun till den skottskadade församlingsmedlemmen erkände snart att hon haft ett förhållande med pastorn, något som barnflickan också skulle visa sig ha haft. I media fokuserade man dock mest på församlingens andra pastor, Åsa Waldau, som var syster till den mördade Alexandra Fossmo och nära kollega med Helge Fossmo. Många vittnen klev fram och berättade att Waldau kallades Kristi brud av sin församling. Det gick också rykten om att Fossmo även mördat sin första hustru, vilket aldrig gick att bevisa.

En djupare bild
Knutby är en bok som passar alla som vill ha en mer ingående bild av händelseförloppet. Romanen kommer kännas lika intressant för den som satt klistrad framför kvällsnyheterna när det begav sig som för den yngre läsaren som knappt hört talas om Knutbydramat. Boken är full av häpnadsväckande detaljer, och dessutom gör författaren det lätt för läsaren att sätta sig in i hur de olika människorna kan ha tänkt. Namnen på personerna är ändrade, vilket gör det hela lite rörigt för den läsare som redan är insatt i fallet. Men efter några timmars läsning vänjer man sig vid de nya namnen och rycks med i handlingen. Det som gör boken extra intressant är att Bonnier börjar sin berättelse långt innan själva mordet. Vi får följa pastorns första fru, i boken kallad Kristina, som anländer med sin make till det lilla samhället och tvingas ta del av församlingens minst sagt udda tolkningar av Bibeln. När Kristina dör hamnar bokens fokus på de båda pastorerna och barnflickan. Bonnier lyckas beskriva dessa komplicerade människor på ett levande och färgstarkt sätt. Han målar också upp en bild av en församling som kanske hade blivit som vilken församling som helst, om det inte varit för ett fåtal personer med förmågan att påverka allt och alla.

Sammanfattning
Oavsett om man väljer att läsa Knutby som en vanlig thriller eller om man föredrar att se den som en varning för religiös fanatism, så är det en intressant bok som verkligen griper tag i läsaren. Det finns stunder då man önskar att Bonnier grävt ännu djupare i karaktärernas psyken, men å andra sidan är det spännande att han lämnar en del åt läsarens fantasi. Boken visar dessutom att hedersförtryck och religiös manipulation kan förekomma inom alla religioner och i alla samhällen.